Hopp til innhold

Preik mot praksis?

Senator Hillary Clinton blir stadig klarere i sine påstander: Barack Obama er full av store ord, mens hun representerer hardt arbeid. Men velgerne synes å foretrekke folketaleren fremfor arbeidsjernet.

Barack Obama og Hillary Clinton
Foto: Dave Einsel/AFP/Aaron Josefczyk/Reuters

Kommentar: Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Ronald Reagan

Den store kommunikator: Reagan huskes for sin verbale slagkraft.

Foto: Charles Tasnadi / AP

”Det gjelder å velge en president som stoler, ikke bare på ord, men legger vekt på arbeid”, sa Hillary Clinton da hun kommenterte valgnederlaget i Wisconsin.

I hennes øyne er senatskollega Barack Obama en uerfaren politiker som skjuler sin korte fartstid i rikspolitikken bak svulstige formuleringer.

Hun forsøker nå fortvilet å få demokratiske velgere til å se forbi Barack Obamas veltalenhet.

Da vil de - etter hennes mening - finne et luftig politisk budskap. Men dessverre for den tidligere førstedamen, tyder alt på at velgerne ikke ser det slik.

Mindre predikant, mer politiker

Joe Biden

'Lånte' formuleringer: Delaware-senator Joe Biden.

Foto: MANNIE GARCIA / AFP

Det er hevet over tvil at Obama inspirerer og skaper entusiasme, mer enn han appellerer til politisk fornuft og hardt arbeid.

Men da han i natt holdt sin seierstale foran 20.000 begeistrede supportere i Houston, Texas, manet han også til alvor.

Han var noe mindre predikant og noe mer politiker enn vanlig, da han tonet ned sitt budskap om håp og endring. Han innrømmet at hans visjoner ikke vil bli realiteter umiddelbart, men avviste at han er naiv.

”Det vi forsøker å få til er ikke enkelt”, sa han, ”og det vil ikke skje over natten.” Og tilhørerne jublet, for mye tyder på at USA liker en orator.

Men aller verst for Hillary Clinton er det nok å se at hun er i ferd med å bli irrelevant.

Den store kommunikator

President Ronald Reagan ble hyllet for sine taler og sin verbale slagkraft.

Han var den eldste presidenten landet noen gang har hatt, tok mange og lange pauser, og var ikke kjent for hardt arbeid. Men folket elsket ”the Great Communicator”.

Rådgivere og medarbeidere, regjeringsmedlemmer og stabsfunksjonærer kan jobbe, synes mange å mene; presidenten skal være statssjef og statsmann.

Det amerikanerne trenger – etter noen traurige år - er ”Den Store Inspirator”, nærmest et forbilde de kan se opp til, ikke en president som bare styrer landet.

Utklasset av naturbegavelser

Allerede torsdag kan de demokratiske velgerne måle kandidatenes talegaver mot hverandre. Da skal de to, Hillary Clinton og Barack Obama, møtes til den første av to dueller.

Før den 4. mars skal de møtes til dyst, én gang i Ohio og én gang i Texas.

Hillary Clinton er på ingen måte en dårlig taler, snarere tvert i mot, men hun har hatt maksimal uflaks.

Hennes gemal, tidligere president Bill Clinton, og hennes utfordrer, kollega Barack Obama, er to naturbegavelser helt utenom det vanlige hva publikumsappell og karisma angår.

Lånte fraser

Hillary vil ventelig angripe Obama for at hans inspirerende formuleringer ikke er hans egne; han lånte nemlig noen fraser fra en god venn nylig, uten å oppgi kilde.

Ingen stor sak, kommenterte Barack Obama, som kunne vise at også Hillary Clinton har ”lånt” formuleringer.

Men Hillary gjør det til et poeng at når man fremstår som folketaler, så bør det være ekte vare og eget stoff.

Hillary Clinton har et poeng: I 1988 ble Joe Bidens kandidatur torpedert av lånte formuleringer uten kildeavgivelse. Hillarys problem er at hun åpenbart har lite å ”ta” Obama på, når dette feiltrinnet blir gjort til en stor sak.

Obama vs. McCain

Men aller verst for Hillary Clinton er det nok å se at hun er i ferd med å bli irrelevant.

Obama begynte sin seierstale i Houston før Hillary var ferdig med sin tapertale i Ohio.

Da kuttet de store TV-kanalene ut Hillary og gikk rett til Obama – til vinneren med stor V.

At Obama og McCain nå har begynt å angripe og kommentere hverandre, over hodet på og uavhengig av hva Hillary Clinton bedriver, er på mange måter det endelige bevis på hvilken vei valgvinden blåser.

Vanskelig comeback

Hillarys mann, Bill Clinton, fikk tilnavnet ”the Comeback Kid” i nominasjonsvalget i 2000. Men det var tidlig i prosessen, før det hele hadde kommet ordentlig i gang.

Det er fremdeles mulig for Hillary å bli ”the Comeback Kid” i 2008, det må i så fall skje tirsdag om to uker i Texas og Ohio.

Men det vil bli vanskelig, for nå begynner det å se veldig stygt ut for senator Clinton, kandidaten som for bare få måneder siden var demokratenes opplagte valg i november.

SISTE NYTT

Siste nytt