Hopp til innhold

Slik får du med deg valget i USA på NRK

Natt til onsdag kommer store deler av verdens oppmerksomhet til å være rettet mot USA og valget av verdens mektigste mann. På NRK kan du få med deg alt det som skjer.

NRK-journalister som dekker USA-valg

Disse åtte er NRKs USA-eksperter gjennom valgnatten. Oppe fra venstere er Jon Gelius, Tove Bjørgaas, Gunnar Myklebust og Wenke Eriksen. Nederst fra venstre: Gro Holm, Joar Hoel Larsen, Laila Bakken og Anders Tvegård.

Foto: NRK

OBS! Denne artikkelen er knyttet til presidentvalget i 2012. Dersom du vil vite hvordan NRK følger årets valg, kan du lese denne artikkelen.

Gjennom hele natten kan du stille spørsmål til våre USA-eksperter og delta i diskusjonene i vårt direktesenter på NRK.no, i tillegg til å følge opptellingen direkte på våre multimediesider.

I USAs hovedstad sitter utenriksmedarbeider Laila Bakken klar til å svare på spørsmål hele natten. Hun har reist rundt på den amerikanske østkysten i to uker og fulgt valgkampen tett. Sammen med Bakken sitter også USA-korrespondent Anders Tvegård.

På tv vil NRK1 gjennom hele natten by på en ti timer lang maratonsending med reportasjer og gjester i studio på Marienlyst. Denne sendingen kan du også se her på NRK.no fra klokken 2315. Før det, klokken 2210, sender Urix en spesialsending om USA-valget.

NRK på plass i USA

I USA er korrespondent Jon Gelius på plass på Barack Obamas valgvake i Chicago, mens tidligere USA-korrespondent Wenke Eriksen er på Mitt Romneys valgvake i Boston. I Washington sitter Anders Tvegård sammen med Laila Bakken.

Alle fire vil rapportere direkte hva som skjer akkurat der de er, og du kan som sagt sende spørsmål til våre to utenriksmedarbeidere i Washington, Bakken og Tvegård, gjennom hele natten.

NRK dekker presidentvalget i USA bredt utover natta. Sendingene starter kl 22.10 med ei Urix-sending spekket med valgstoff, fortsetter med Kveldsnytt for deretter å holde i gang hele natta.

Video: NRK starter sin valgnatt klokken 2315 i kveld.

På Marienlyst vil Gro Holm og de tidligere USA-korrespondentene Joar Hoel Larsen, Tove Bjørgaas og Gunnar Myklebust både svare på leserspørsmål og skrive egne saker fra valget, i tillegg til å kommentere valget på tv og i radio.


Men NRK snakker ikke bare med sine egne.

På tirsdagskvelden kommer historiker og fredsforsker Henrik Syse til Marienlyst for å snakke om utfordringene den neste presidenten står overfor i de kommende fire årene.

På morgenkvisten onsdag dukker også historiker Hallvard Notaker og forfatter og Romney-tilhenger Jan Arild Snoen opp. Det samme gjør Obama-mannen og journalisten Erik Møller Solheim.

De vil kommentere og svare på leserspørsmål fra klokken 06 på NRK.no.

Test deg selv

På våre nettsider finnes det muligheter for å finne ut hvilket parti du ville stemt på hvis du var amerikansk statsborger. Du kan også teste dine USA-kunnskaper og ta NRKs presidentquiz.

Og hvis du trodde det var USAs befolkning som valgte sin egen president, så må du nesten lese denne artikkelen.

Valgmenn fra delstatene utpeker USAs president. Se hvordan valgmann-ordningen fungerer. Reporter: Wenche Eriksen / Redigering: Tommy Hjelm / Grafikk: Renate Rognan

Video: Slik velges USAs president.

På Grand Hotell i Oslo sentrum arrangerer den amerikanske ambassaden en egen valgvake for begge partier. Der vil også NRK være til stede og sende direkte flere ganger i løpet av natten.


Vi har også kontakt med våre korrespondenter i Asia, Europa og i Russland for å få deres rapporter og kommentarer etter hvert som resultatene fra de forskjellige delstatene tikker inn.


Det har vært mye snakk om de viktige vippestatene på østkysten og i Midtvesten og allerede klokken 0100 stenger de første valglokalene. En halvtime senere stenger de i Ohio og klokken 0200 er det for sent å stemme i Florida.

Da begynner spenningen.

Rundt klokken 0400 er det kanskje mulig å snakke om hvem som blir USAs neste president.

SISTE NYTT

Siste meldinger