NRK Meny
Normal

USA sender marinefartøy og fly til Europa

Samtidig som tonen mellom Moskva og Washington blir stadig krassere, sender USA krigsskip til Svartehavet og jagerfly til Litauen og Polen.

Amerikansk skip

Det amerikanske marineskipet «USS Truxtun» har forlatt Hellas og satt kursen for Svartehavet, samtidig som jagerfly er sendt til Polen og Litauen.

Foto: US NAVY / Reuters

Marinefartøyet «USS Truxtun» har satt kursen for Svartehavet, hvor det skal delta i øvelser sammen med bulgarske og rumenske styrker.

Dette dreier seg om å sende et klart signal til Russland

Jakub M. Godzimirski, seniorforsker

I tillegg er seks jagerfly av typen F-15 dirigert til Litauen og 12 av typen F-16 sendt til Polen, for å styrke Natos flypatruljering.

Skipet med et mannskap på 300 personer om bord kastet loss i Hellas torsdag morgen og skal gjennomføre både havnebesøk og en del øvelser med «allierte og partnere» mens det befinner seg svartehavsregionen, forteller marinens talsmann Shawn Eklund til det amerikanske forsvarsnettstedet Stars and Stripes.

Øvelsen skal ha vært planlagt før situasjonen i Ukraina eskalerte, forteller talsmannen.

Reaksjon på Russlands intervensjon

Forsterkningen av flyberedskapen i Polen følger imidlertid som en reaksjon på den russiske intervensjonen på Krim, opplyser Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

Forsvarsalliansen Nato ser svært alvorlig på situasjonen i Ukraina og mener Europa står overfor den største trusselen mot sin sikkerhet siden den kalde krigen.

– Denne krisen handler ikke bare om Ukraina. Denne krisen har alvorlige konsekvenser for sikkerheten og stabiliteten i det euroatlantiske området som helhet. Vi står helt klart overfor den største trusselen mot europeisk sikkerhet siden den kalde krigens slutt, sier Fogh Rasmussen ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Soldat på Krim

Tusenvis av russiske soldater skal være på plass på Krim – en intervensjon mange fordømmer.

Foto: Andrew Lubimov / Ap

Harde ord fra Moskva til Washington

Russerne stiller seg sterkt kritiske til amerikanernes reaksjoner. I en krass uttalelse fra utenriksdepartementet i Moskva sier talsmann Aleksandr Lukasjevitsj at USA vrir og vrenger på fakta og er ute av stand til å godta at situasjonen i Ukraina ikke utvikler seg slik Washington ønsker.

Jakub M. Godzimirski

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Foto: NUPI

– De er ikke i stand til å overvinne sine følelser og håndtere det faktum at de ikke kan diktere sin vilje, hvor som helst og når som helst, at de ikke alltid kan bekle sin favorittrolle som en global dommer som alltid har det siste ordet, sier Lukasjevitsj ifølge RIA Novosti.

Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, mener utstasjoneringen av ekstra militært personell og materiell i Europa nå er en tydelig reaksjon på hendelsene i Ukraina.

– Dette dreier seg om å sende et klart signal til Russland, sier eksperten til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt