Hopp til innhold

USA-utsending nektes adgang til Rohingyaområde

Regjeringen i Myanmar vil ikke tillate at USAs viseutenriksminister besøker områdene som over 400.000 muslimske rohnigyaer har flyktet fra de siste ukene.

Rohingya-flyktninger i Bangladesh er øyenvitner til at nedbrenningen av landsbyer fortsetter på Myanmars side av grensen.

USAs viseutenriksminister, Patrick Murphy, kommer etter planen til Myanmar neste uke. Men myndighetene vil ikke la ham få se de delene av delstaten Rakhine hvor regjeringsstyrker har forsøkt å knuse et opprør som startet med angrep på en politistasjon 25. august.

CAMBODIA-USA/

USAs viseutenriksminister for Sørøst-Asia, Patrick Murphy, under et besøk i Pnom Phen, Kambodsja, 25. april i år.

Foto: SAMRANG PRING / Reuters

Murphy får bare lov til å besøke delstatshovedstaden Sittwe og møte representanter for myndighetene der og i hovedstaden.

409.000 rohingyaer har i ukene fra 25. august flyktet over grensa til nabolandet Bangladesh, ifølge dagens oversikt fra FN.

Les også: Amnesty: Setter Rakhine i flammer for å drive ut rohingyaene

Et skoleeksempel på etnisk rensing

FNs Høykommisær for flyktninger, Zeid Ra´ad al Hussein, er den militære offensiven «et skoleeksempel på etnisk rensing ». Også FNs generalsekretær António Guterres kaller det «etnisk rensing». FN er nektet adgang til de berørte områdene.

MYANMAR-ROHINGYA/

Et utbrent his nær landsbyen Maungdaw i delstaten Rakhine i Myanmar. Bildet er fra 12. september i år. Ifølge myndighetene i Myanmar er over halvparten av 471 landsbyer i den nordlige delen av provinsen helt eller delvis forlatt.

Foto: STRINGER / Reuters

Flyktningene forteller at de blir drevet vekk fra sine hjem ved hjelp av branner, drap og voldtekt.

Angrepet på en politistasjon og en militærbase fra frigjøringsbevegelsen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) gav myndighetene i Myanmar en påskudd til den storstilte offensiven.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

Krenking av luftrom

Konflikten har økt spenningen i forhold til nabolandet Bangladesh.

Utenriksdepartementet i Dhaka hevder at Myanmar har krenket landets luftrom tre ganger fra 10. til 14. september. Fredag ble Myanmars ambassadør kalt inn på teppet for å motta en protestnote. Bangladesh hevder at Myanmar flere ganger har sendt droner og helikoptre over grensen i det området hvor flyktningene beveger seg.

En talsmann for presidenten i Myanmar sier i dag at det ikke finnes noe bevis for at grensen er krenket.

Kamp om mat, klær og transport

TOPSHOT-BANGLADESH-MYANMAR-UNREST-REFUGEE-ROHINGYA

En del av flyktningene krysser grensa med båt over elva Naf. Båtførerne tjener grovt på transporten. En tur som vanligvis koster 4 kroner koster nå nesten 800.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Bangladesh er et av verdens fattigste land, og FNs Høykommisær for flyktninger har bedt andre land bidra med 30 millioner dollar, rundt 230 millioner kroner, innen utgangen av året.

Tusenvis av flyktninger står i kø for å bli fraktet med båt over elva Naf til Bangladesh. Det er en dyr og farefull ferd. Flere båter har veltet, og noen kom aldri levende i land.

BANGLADESH-MYANMAR-UNREST-REFUGEE-ROHINGYA

Kamp om maten i Kutupalong flyktningleir i Cox Bazar-distriktet i Bangladesh. Fra 15. september

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Bangladesh planlegger å bygge 14.000 midlertidige hjem, hver med plass til 6 flyktningfamilier. Men inntil videre må flyktningene kjempe om matrasjonene og for et telt å sove i.

Leirene er overfylte, og noen slår seg bare ned i gjørma i veikanten.

Setter inn hæren og sier ja til FN

Bangladesh vil nå sette inn hæren i hjelpearbeidet, sier statsminister Sheikh Hasina. Regjeringen har også gått med på å la FNs Høykommisariat for flyktninger få operere i et større område.

I flere år har FN ikke fått bevege seg utenfor to etablerte leire og nye flyktninger har ikke blitt registrert. Myndighetene ønsket ikke å gi dem noe som kunne minne om permanent status. Men nå landets egne myndigheter for overveldet til å si nei til hjelp utenfra.

Les også: «Sannsynligvis det mest venneløse folket i verden»

Les også: – Et isfjell av feilinformasjon

SISTE NYTT

Siste nytt