NRK Meny
Normal

USA sikter på IS-ledere med penger

USA prøver å gjøre IS-ledere til målskive ved å tilby store millionbeløp. Fire nye IS-topper er lagt til dusørlista.

USAs bilder av fire nye IS-ledere det utloves dusør for

Amerikanerne vil ha tak i disse fire personene og utlover dusører på flere millioner kroner.

Foto: HO/IS og amerikansk UD

Amerikanerne lokker med opptil 20 millioner dollar, drøyt 150 millioner kroner, for opplysninger som fører til at fire toppledere i ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) blir tatt.

Militantlederen med høyest pris på hodet er Abdel Rahman Mustafa al-Qaduli. I mai i fjor ble han satt på USAs sanksjonsliste. Nå er han verdt sju millioner dollar, rundt 53 millioner kroner.

Han skal ha blitt med i IS i 2012 etter å ha blitt løslatt fra et irakisk fengsel. Ifølge USA er al-Qaduli en høytstående IS-leder, som har fungert som stedfortreder for den drepte Al Qaida lederen Abu Musab al-Zarqawi.

Unge utenlandske ledere

De andre tre IS-toppene det gis belønning for er alle under 40 år.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrorgruppen Den islamske stat

Den antatte IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi har stått på USAs dusørliste siden 2011. Her fra han angivelig første offentlige opptreden i 2014 i en irakisk moske.

Foto: Uncredited / Ap

Syreren Abu Mohammed al-Adnani beskrives som IS-talsmann, som gjentatte ganger har tatt til orde for angrep mot USA. Opplysninger som fører til at han blir arrestert eller drept belønnes med fem millioner dollar, rundt 38 millioner kroner.

Samme sum er satt på en georgisk kommandant, kjent under krigsnavnet Abu Omar al-Shishani. Han styrer angivelig et fengsel utenfor den syriske byen Raqa, der flere utenlandske gisler har blitt holdt.

Også en tunisier er satt på amerikanernes dusørliste. Tariq bin al-Tahar bin al-Falih al-Awni al-Harzi anklages for å være lederen for ekstremistenes selvmordsgruppe. Opplysninger om ham belønnes med opptil tre millioner dollar, rundt 23 millioner kroner.

Fra før står den antatte IS-lederen på lista. Abu Bakr al-Baghdadi har en amerikansk dusør på inntil 75 millioner kroner hengende over seg.

Frykter utbredelsen

USAs tidligere forsvarsminister sa allerede i fjor at IS er den største trusselen mot USA.

USA forsvarsminister Chuck Hagel

USAs tidligere forsvarsminister Chuck Hagel frykter IS kan forandre hele Midtøsten.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Terrorgruppa har erklært en egen muslimsk stat. IS har sympatisører og allierte grupper i forskjellige land som Libya og Nigeria.

Mest verdifull

Rundt 70 ettersøkte står allerede på amerikanernes dusørliste.

Ayman al-Zawahiri, som leder terrornettverket Al Qaida, er mest verdt. Informasjon som leder til ham belønnes med opptil 25 millioner dollar, som er rundt 190 millioner kroner.

Ordningen, som startet i 1984, kalles «Rewards for Justice», eller «Belønning for Rettferdighet».

Dusører utbetalt

Det amerikanske utenriksdepartementet styrer det taushetsbelagte programmet. De opplyser at 80 personer hittil har fått penger gjennom ordningen. Informasjonen de har gitt har vært med på å hindre nye terroraksjoner eller pågripe dem som har deltatt i tidligere angrep.

USA har så langt utbetalt 125 millioner dollar, rundt 950 millioner kroner, i dusører.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt