Hopp til innhold

President Ahmadinejad ga USA skylden for to hundre års elendighet

USAs og de fleste europeiske delegasjonene marsjerte ut i protest da Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom med et bredt angrep på USA under sin tale til FNs hovedforsamling torsdag kveld.

Video Ahmadinejad talte til FNs hovedforsamling

Se Ahmadinejads tale til FNs hovedforsamling der vestlige delegater går i protest.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad på talerstolen i FNs hovedforsamling.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp
Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Irans FN-ambassadør Mohammad Khazaei (t.v.).

Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Irans FN-ambassadør Mohammad Khazaei (t.v.) før presidentens tale i FNs hovedforsamling.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Irans president Mahmoud Ahmadinejad brukte sin tale til FNs hovedforsamling til å gi USA skylden for det meste av verdens elendighet de siste to hundre år.

Les hele talen her (ekstern lenke)

I en bredt anlagt tale tok president Ahmadinejad seg for det meste fra kidnapping av titalls millioner afrikanere til slaveri til USA, via kolonialisme og to verdenskriger, til dagens forskjeller mellom rike og fattige i verden og den pågående finanskrisen.

Selv om han ikke nevnte USA ved navn i talen, så var hele talen et angrep på USA og landets allierte.

Han krevde at vestlige land skal betale erstatning for slaveriet og angrep også det han kalte 60 års støtte til Israel og sionismen.

Koordinert på forhånd

Først da president Ahmadinejad kalte terrorangrepene i New York 11. september i 2001 for mystiske og sa at USA brukte dem som en unnskyldning for å invadere Iran og Afghanistan reagerte den amerikanske delegasjonen med å marsjere ut.

Amerikanerne fikk følge av en rekke andre vestlige delegasjoner med den franske i spissen.

– Arrogante stater truer alle som setter spørsmål ved Holocaust og 11. september med militære sanksjoner, var en uttalelsene som første til at de vestlige landene marsjerte ut.

EU-delegasjonene hadde på forhånd koordinert hva de skulle gjøre dersom president Ahmadinejad kom med uttalelser de ikke kunne akseptere.

– Det var en koordinert posisjon fra EU hvis den iranske presidenten stilte spørsmål ved europeiske lands støtte til sionisme eller refererte til Holocaust, sa en fransk kilde til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Delegater marsjerer ut under Mahmoud Ahmadinejads tale.

Delegater marsjerer ut under president Mahmoud Ahmadinejads tale til FNs hovedforsamling.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Marsjerte ut i fjor

Også i fjor førte president Ahmadinejads tale til FNs hovedforsamling til at en rekke land, med USA i spissen, marsjerte ut i protest.

Den gangen, som i år, provoserte han ved å hevde at de fleste tror USA selv sto bak 11.september-angrepene i 2001

– Det er nesten bare amerikanske regjeringstjenestemenn som tror at det er Al Qaida som sto bak angepene, sa president Ahmadinejad til FNs hovedforsamling i september 2010.

Møtt av protestanter

På vei til FN-bygningen i New York ble president Ahmadinejad møtt av flere tusen demonstranter.

I hovedsak var det tilhengere av Mujahedin-e Khalq. den største av de iranske opposisjonsgruppene, som demonstrerte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i New York

Demonstranter utenfor FNs hovedkvarter i New York med masker som portretterer (fra venstre) Syrias president Bashar al-Assad, Irans president Mahmoud Ahmadinejad (de to i midten) og Irans øverste lederAyatollah Ali Khamenei.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

En annen gruppe, som kaller seg United Against Nuclear Iran (UANI) , har sitt eget hovedkvarter på det samme hotellet som president Ahmadinejad og resten av den iranske delegasjonen bor.

– Vi vil vise ham at han ikke er velkommen her, sa UANIs talsmann Nathan Carleton til nyhetsbyrået AFP.

Tilbød seg å stoppe uran-produksjon

Demonstrant i New York

En demonstrant for gruppen United Against Nuclear Iran delte ut løpesedler utenfor Warwick Hotel i New York, der den iranske FN-delegasjonen bor, 21. september.

Foto: STAN HONDA / Afp

Før talen i FNs hovedforsamling hadde president Ahmadinejad sendt ut flere signaler som ble tolket som imøtekommende overfor Vesten.

I et intervju med New York Times sa presidentent at Iran skulle stoppe produksjonen av lavanriket uran.

Betingelsen for å stoppe produksjonen var at vesten i stedet skulle gi Iran lavanriket uran.

– Hvis de gir oss 20 prosent anriket uran denne uken, så stopper vi produksjonen av uran anriket opp til 20 prosent denne uken. Vi vil bare ha 20 prosent anriket uran for vårt eget forbruk, sa Ahmadinejad til New York Times.

Satte fri amerikanere

Shane Bauer (t.h.) og Josh Fattal (t.v.)

Amerikanerne Shane Bauer (t.h.) og Josh Fattal (t.v.) smilte da de kom frem til Muscat natt til torsdag.

Foto: MOHAMMED MAHJOUB / Afp

Onsdag kveld satte Iran også fri de to amerikanerne Shane Bauer og Josh Fattal.

De ble pågrepet i grenseområdet mellom Iran og Irak 31. juli 2009. De har hele tiden fastholdt at de ikke er spioner, men at de var på fottur i den kurdiske delen av Irak da de uten å vite det krysset grensa til Iran. I august 2010 ble de idømt åtte års fengsel for spionasje.

I forrige uke opplyste Ahmadinejad at de to ville bli satt fri mot kausjon og natt til torsdag kom de to Omans hovedstad Muscat. Der vil de ventelig bli et par dager før de blir fløyet videre til USA.

SISTE NYTT

Siste nytt