USA tror på nedrustningssamtaler

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, sier hun er positiv til signalene Nord-Korea gir om at de vil komme tilbake til samtalene om atomnedrustning.

Yu Myung-hwan og Hillary Clinton

Sør-Koreas utenriksminister Yu Myung-hwan ønsker Hillary Clinton velkommen.

Foto: Susan Walsh / Scanpix/AP

Hillary Clinton var optimistisk med tanke på en framtidig nedrustningsplan etter et møte med Sør-Koreas utenriksminister Yu Myung-hwan fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det er fremdeles opp til nordkoreanerne, men vi ser tegn på at de vil vende tilbake til samtalene, og det er vi glade for, sa Clinton etter møtet.

Fortsetter å presse

Clinton sa at USA vil fortsette å presse på for å få gjenopptatt samtalene om nedrustningssamtaler, som Nord-Korea avbrøt for ett år siden.

En amerikansk tjenestemann sa til Reuters etter møtet at økonomien i Nord-Korea kan bidra til nye samtaler.

– Reformene Nord-Korea har gjennomført har ikke vært vellykka, så Nord-Korea trenger internasjonal hjelp, og dette kan åpne en mulighet for landet, sa han.

Han understreka samtidig at Nord-Korea fremdeles ikke har gått med på nye samtaler.

– Det går i riktig retning, men de har ikke sagt ja ennå, sa han til Reuters.

Trakk seg i fjor

Nord-Korea forplikta seg til å demontere sine atomvåpen i 2005. Til gjengjeld skulle de få omfattende hjelp og utvida diplomatiske forbindelser med omverdenen.

I fjor trakk imidlertid Nord-Korea seg fra sekslandssamtalene, og gjenopptok samtidig det gamle atomprogrammet. Pyongyang har gjentatte ganger sagt at videre forhandlinger i dette formatet ikke kommer på tale.

Sekslandssamtalene, som ble danna i 2003, består av Nord-Korea, Kina, Sør-Korea, USA, Russland og Japan.

Samtaler i Asia

Ifølge Reuters skjedde Clintons samtaler med utenriksministeren i Sør-Korea samtidig som to amerikanske utsendinger satt i samtaler med toppledere i flere asiatiske hovedsteder, alle med håp om å finne nye måter som kan få i gang den vanskelige nedrustningsdialogen igjen.

Myndighetene i Pyongyang, som er den største byen i Nord-Korea, har sagt at at den kan avslutte atomvåpenprogrammet dersom USA dropper det de kaller fiendtlig politikk. De krever også at Washington går med på samtaler om en fredsavtale.

I Washington har amerikanske myndigheter på sin side sagt at Nord-Koreas krav om bistand og en bedre relasjon til USA kun kan bli oppfylt dersom landet gjenopptar nedrustningssamtalene.

Kina-møter

Kinas president, Hu Jintao, møter myndighetene i Nord-Korea denne uka i et nytt forsøk på å få landet tilbake ved forhandlingsbordet.

Nord-Koreas atomutsending, Kim Kye-gwan, besøkte nylig Kina, som er det landet som har mest innflytelse på Nord-Korea.

Kinesiske myndigheter har tidligere sagt at de er bekymra for at Nord-Koreas atomvåpenprogram, men at de mener at konflikten bør løses gjennom forhandlinger og dialog.

SISTE NYTT

Siste nytt