NRK Meny
Normal

USA tilbyr Ukraina milliardlån

Utenriksminister John Kerry er kommet til den ukrainske hovedstaden, hvor han skal vise sin støtte til Ukrainas rett til selvstendighet. Med seg hadde han tilbud om økonomisk hjelp.

John Kerry i Kiev

Utenriksminister John Kerry landet i Kiev tirsdag ettermiddag.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Den amerikanske regjeringen tilbyr Ukraina et lån på 1 milliard doller, eller nær 6 milliarder kroner.

USA skal også sende eksperter til Kiev for å hjelpe den ukrainske sentralbanken med landets økonomiske problemer og korrupsjonsbekjempelse.

Amerikanske tjenestemenn varslet samtidig at USA er klar til å innføre sanksjoner mot Russland i løpet av få dager.

Vil foreslå forhandlinger

Den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina toppet seg mandag kveld, da det kom meldinger om at Russland hadde krevd at ukrainske soldater på Krim-halvøya måtte overgi seg. Russiske myndigheter avviste senere at et slikt ultimatum var stilt.

Tirsdag morgen var det stille på Krim-halvøya, bortsett fra et varselskudd som ble avfyrt ved den militære flyplassen i Belbek. Ifølge en Haaretz-journalist på stedet ble skuddene avfyrt da ubevæpnede ukrainske soldater marsjerte mot flyene på flyplassen.

Det er ventet at den amerikanske utenriksministeren vil komme med forslag om hvordan det skal forhandles fram en enighet mellom Ukraina og Russland slik at en nøytral tredjepart kan forhandle mellom dem, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Amerikansk støtte til Kiev

Amerikanske myndigheter forbereder sanksjoner og straffetiltak av russiske myndigheter, melder Reuters, men hvilke det skulle være er ikke nærmere presisert.

De har også varslet at de fryser både militært og økonomisk samarbeid med Russland. Russerne har svart med å si at de kan komme til å forkaste dollar som reservevaluta for rubelen.

Med besøket viser John Kerry USAs støtte til ukrainernes rett til selvstendighet, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

De han møter i Kiev, er ifølge Russlands president Vladimir Putin ikke de lovlige lederne i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt