USA hjelper Nigeria i jakten på Boko Haram

Nigeria får hjelp av USA til å finne de bortførte jentene. Saken har fått bred dekning i USA, som nå reagerer med kriseteam.

Abubakar Shekau

Boko Haram-leder Abubakar Shekau sier at de er i sin fulle rett til å kidnappe skolejenter.

Foto: AFP

Utenriksminister John Kerry sier at USAs ambassade i Nigeria blir hovedkvarteret for et ekspertteam med politi og militærfolk. Amerikanerne skal bidra med etterretning og jakt på den ytterliggående gruppa Boko Haram, som truer med å selge nær 300 skolejentene som slaver.

Det amerikanske kriseteamet, som spesialiserer seg på etterforskning av bortføringen, står også klart til å forhandle og hjelpe ofrene, sier Kerry.

Løpende kontakt

UKRAINE-CRISIS/ U.S. Secretary of State John Kerry delivers a statement on Ukraine from the State Department press briefing room in Washington

USAs utenriksminister John Kerry lover å hjelpe Nigeria i jakten på de bortførte jentene.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

USA har fra dag en hatt løpende kontakt med myndighetene i Nigeria, ifølge Kerry, og nå har landets president takket ja til tilbudet om assistanse:

Boko Haram, som betyr "vestlig utdanning er synd", bortførte skolejentene i midten av april. 276 er fortsatt i fangenskap, mens 53 har klart å rømme, ifølge nyhetsbyrået AP, som har tallene fra nigeriansk politi.

Den ytterliggående islamistgruppa sier den vil angripe flere skoler. Massebortføringen i Nigeria dominerer også nyhetsbildet her og presset har økt de siste dagene for å hjelpe med å finne jentene.

Boko Haram har vært på amerikanernes radar i lengre tid, men etterretningen om hvor skolejentene er eller hvordan de blir holdt fanget, er mangelfull, ifølge tjenestemenn Reuters har snakket med.

LES OGSÅ: Flere jenter kidnappet i Nigeria

LES OGSÅ: – Om natten er hele familien våken og tenker på datteren vår

LES OGSÅ: Boko Haram innrømmer å ha bortført skolejentene i Nigeria

Tekniske fagfolk

Det er uklart i hvilken grad amerikanerne kan kaste mer lys over saken og det er dessuten utfordringer knyttet til tillit og utveksling av opplysninger mellom de to landene, ifølge nyhetsbyrået.

Det hvite hus har sagt at USA vil gjøre det de kan for å hjelpe Nigeria med å finne jentene.

I første omgang er det tekniske fagfolk amerikanerne bidrar med. Det er foreløpig ikke aktuelt å sende spesialstyrker for å jakte på Boko Haram.

LES OGSÅ: Nigerias president lover å redde bortførte skolejenter

LES OGSÅ: – Vi må ikkje gløyme bortførte Nigeria-jenter

LES OGSÅ: Nigerianske kvinner krev innsats for å få jentene fri

VIDEO: Vil jakte på nigerianske jentebortførere

SISTE NYTT

Siste nytt