Hopp til innhold

USA testet kinesisk vilje

Et amerikansk krigsskip har seilt innenfor det kineserne mener er deres territorialfarvann. USA sier det er for å vise at Kina ikke kan legge krav på omstridde øyer i Sør-Kina havet.

USS Lassen

Den amerikanske destroyeren Lassen trengte seg inn i det kineserne mener er deres territorialfarvann.

Foto: HOANG DINH NAM / Afp

Den amerikanske missildestroyeren USS Lassen har seilt innenfor grensen på 12 nautiske mil ved atollene Subi Reef og Mischief Reef i Sør-Kinahavet.

Det melder det amerikanske forsvaret.

Dette er atoller kineserne gjør krav på, og som de har bygd opp til fly- og flåtebaser. De er en del av øygruppen Spratlyøyene.

– Dette er en trussel mot kinesisk suverenitet, sier talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, skriver AFP.

– Det amerikanske krigsskipet har trengt seg ulovlig inn i kinesisk farvann. Kina vil med stor styrke forsvare vår suverenitet og reagere på overlagte provokasjoner, sier Lu videre.

Fiery Cross Reef

Dette er et av revene som Kina gjør krav på. Fiery Cross Reef er bygd opp fra nesten ingenting til en stor base med en 3000 meter lang flystripe.

Foto: HANDOUT / Reuters

Lager problemer

Den kinesiske utenriksministeren er litt mer forsiktig i sin uttalelse.

Wang Yi sier Kina nå undersøker om det amerikanske krigsskipet faktisk var innenfor sonen på 12 nautiske mil:

– Dersom det stemmer, ber vi USA om å tenke seg om på nytt før de handler, og ikke skape problemer ut av ingenting, sier Wang Yi ifølge en pressemelding fra Kinas utenriksdepartement.

Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet som sitt territorialfarvann, selv om kravet strider mot FNs havrettskonvensjon og Filippinene nylig har brakt konflikten inn for en FN-domstol.

Spratlyøyene

Markerer navigasjonsfrihet

Amerikanerne sier de gjennomførte operasjonen for å vise at de ikke aksepterer det kinesiske kravet på øyene og havområdet.

Dersom øyene er kinesisk territorium, så må de innerste 12 nautiske mil ved øyene regnes som kinesisk territorialfarvann. Innenfor dette området kan Kina nekte andre land å seile.

Det er denne retten USA nå forsøker å markere at kineserne ikke har.

– Du behøver ikke å konsultere med andre nasjoner når du bruker din rett til seile fritt i internasjonalt farvann, sa talsmannen i det amerikanske utenriksdepartementet, John Kirby på en pressekonferanse.

Kirby mener at slike markeringer er en av grunnene til at du har en flåte.

– Da kan du forsvare retten til å seile fritt i internasjonalt farvann, sa Kirby.

Mischief reef in the Spratly Islands

En av øyene som amerikanerne snuste på natt til tirsdag. Det pågår nå hektisk aktivitet ved Mischief Reef.

Foto: POOL / Reuters

Beskytte økonomien

President Barack Obama har ikke uttalt seg om operasjonen, men hans pressetalsmann Josh Earnest poengterte under et pressemøte at Obama møtte den kinesiske presidenten Xi Jinping i forrige måned, og at Sør-Kinahavet da var et tema.

– Presidenten sto ved siden av Xi da han sa at USA vil fly og seile på alle steder internasjonal lov tillater, sa Earnest.

– Det er et meget viktig prinsipp, spesielt i Sør-Kinahavet fordi det er tett trafikk av handelsfartøy der. Å beskytte retten til fri ferdsel i området er kritisk for den internasjonale økonomien, sa Earnest.

SISTE NYTT

Siste nytt