USA-støttede opprørere nærmer seg strategisk viktig IS-by

USA-støttede syriske opprørere står bare fem kilometer unna den viktige byen Manbij som kontrolleres av terrorgruppa IS, opplyser eksilgruppa SOHR. Byen er sentral for forsyninger til Raqqa som regnes som hovedsete for ekstremistgruppa.

SYRIA-CONFLICT

NÆRMER SEG VIKTIG BY: En syrisk kvinne snakker med en soldat etter at hun måtte flykte fra kamper nær den strategisk viktige syriske byen Manbij.

Foto: DELIL SOULEIMAN / Afp

Opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) startet offensiven i Nord-Syria for en uke siden, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS.

SDF består i utgangspunktet av kurdisk milits, men ifølge USA er brorparten av styrkene som rykker fram mot Manbij, syriske arabere.

– SDF er nå rundt fem kilometer fra den strategisk viktige byen Manbij i provinsen Aleppo, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til nyhetsbyrået AFP.

Byen Manbij, ligger rundt 120 kilometer nord for hovedsetet til den såkalte Islamske staten, på en sentral forsyningsrute mellom Raqqa og den tyrkiske grensa. Byen er avgjørende for at IS fortsatt skal få levert våpen og fremmedkrigere fra nord.

Reddet jezidifanger

Da opprørsalliansen gjenerobret landsbyen Khirbet al-Rus rundt 20 kilometer sørøst for Manbij, reddet de seks kvinner og 16 barn fra den religiøse yezidiminoriteten som hadde blitt tatt til fange av IS, ifølge SOHR. Kvinnene og barna var blant hundrevis av jesidier som ble bortført av IS i 2014. Mange av dem ble drept, tvunget til slaveri og voldtatt.

Se intervjuet med Nadia Murad som ble brukt som sexslave av IS:

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt

De USA-støttede SDF-krigerne har erobret et territorium på over 100 kvadratkilometer i løpet av offensiven, ifølge den oberst Patrick Ryder i den amerikanske sentralkommandoen, som styrer USAs militære virksomhet i Irak og Syria.

3.500 krigere

Ryder opplyser også ifølge AFP at den USA-ledede alliansen har utført over 55 luftangrep siden offensiven startet forrige mandag. Målet med Manbij-offensiven er å ødelegge IS' evne til «å flytte krigere, våpen, penger og forsyninger inn og ut av Syria og Irak».

Ryder hevder hele 3.000 arabiske krigere deltar i offensiven, mens tallet på kurdiske militskrigere i styrken er nede i 500. Amerikanske spesialsoldater er også med, ifølge obersten på såkalt kommando- og kontrollnivå.

SOHR hevdet tidligere i uka at den mektige kurdermilitsen YPG fortsatt utgjør brorparten av styrken i Manbij-offensiven.

Minst 74 mennesker har blitt drept i kampene siden starten sist uke, inkludert 32 sivile, ifølge SOHR som får informasjon fra et nettverk av leger og aktivister.

Regimet på frammarsj

IS presses for tiden hardt på tre fronter i Syria og Irak. I storbyen Falluja, én av to gjenværende IS-bastioner i Irak, er irakiske styrker i gang med å drive ekstremistene ut.

I Syria rykker regjeringsstyrker som støttes av russiske kampfly, fram mot IS fra sørvest.

Lørdag krysset de grensa til Aleppos naboprovins Raqqa for første gang siden 2014 i en offensiv mot IS-kontrollerte Tabqa, der Syrias største dam ligger. Tabqa ligger rundt 40 kilometer fra IS-hovedstaden Raqqa.

SISTE NYTT

Siste nytt