USA stenger for nedlasting av TikTok og WeChat fra søndag

Amerikanske myndigheter blokkerer nedlastinger av de kinesiske appene TikTok og WeChat. Nedlastinger blokkeres av nasjonale sikkerhetsårsaker, opplyser handelsdepartementet.

Appene Tiktok og WeChat

De kinesiske appene TikTok og WeChat vil bli blokkert fra søndag.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Videodelingstjenesten TikTok er blitt lastet ned 175 millioner ganger i USA og mer enn 1 milliard ganger over hele verden. USAs president Donald Trump har anklaget tjenestene, og Kina, for å stjele data. Og bruke dem til overvåking.

TikTok har benektet beskyldningene om at selskapet kontrolleres av den kinesiske regjeringen. Eller at data blir delt med dem.

Ordren skal motvirke «Kinas ondsinnede innsamling av amerikaneres personlige data». Det sier USAs handelsminister Wilbur Ross.

– Det kinesiske kommunistpartiet har demonstrert at de har midlene og motivene for å bruke disse appene til å true den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken og økonomien til USA. Det sier Ross i en uttalelse.

8nGY7ih68bQ

USAs handelsminister Wilbur Ross sier i et intervju med Fox News at restriksjonene mot WeChat vil være mer omfattende enn TikTok.

Foto: ERIN SCOTT / AP

Forskjellige restriksjoner på appene

Brukere som har lastet TikTok kan fortsette å bruke den etter søndag. Men restriksjonene fører til at appen ikke kan oppdateres eller oppgraderes. Noe som vil føre til utfordringer hvis appen trenger vedlikehold.

TikTok kan fortsatt brukes frem til 12. november.

TikTok sier de er skuffet over at USA handelsdepartement innfører et forbud mot nye nedlastinger.

Selskapet sier det har forpliktet seg til «ekstra åpenhet» på enestående nivå i møte med det de kaller president Donald Trumps urettferdige ordre.

Restriksjonene mot WeChat er mer omfattende. Fra søndag vil det være ulovlig å være vert for, eller overføre internettrafikk knyttet til appen.

qkVL5mmv63g

Den amerikanske virksomheten av TikTok må selges til et amerikansk bedrift for at appen ikke skal bli helt blokkert i landet, ifølge Trump.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Forhandlinger om mulig oppkjøp

Trump har tidligere krevd at kinesiske Bytedance, som eier TikTok, selger appens amerikanske virksomhet.

Den amerikanske presidenten har utstedt en ordre som gjør det ulovlig for amerikanske borgere og selskaper å handle med TikTok fra 20. september.

Microsoft, i samarbeid med butikkjeden Walmart, var tidligere regnet som favoritt for overtakelse. Men IT-giganten opplyste søndag at de ikke fikk gjennomslag hos Bytedance.

Det amerikanske selskapet Oracle har vært i forhandlinger med Bytedance den siste tiden om en avtale.

Men Det hvite hus har ikke godkjent budet. Ettersom det framstår som at det ikke er et fullstendig salg av appen, ifølge amerikanske myndigheter.

Dersom de blir enige om en avtale som løser sikkerhetsproblemene innen 12. november, kan restriksjonene oppheves.

SISTE NYTT

Siste nytt