NRK Meny
Normal

USA-spion sparket etter kidnapping

En kontroversiell journalist fra Peru er blant de elleve påståtte spionene som FBI slo ned mot på søndag. Hun har tidligere fått sparken fra en TV-kanal som hevder at hun iscenesatte sin egen kidnapping.

Påståtte russiske spioner i retten i USA

Rettstegning av de påståtte spionene. Nummer to fra venstre er Vicky Pelaez.

Foto: Elizabeth Williams / Ap

Den peruanske journalisten Vicky Pelaez har bodd og arbeidet i New York i 20 år før hun og mannen søndag ble arrestert da FBI slo til mot en påstått spionring.

De ti spionene som nå er arrestert i USA - og én på Kypros - skal ha fått i oppdrag fra den russiske etterretningstjenesten SVR å bli så amerikaniserte som mulig, for så å rekruttere Russland-vennlige medarbeidere og å samle informasjon til Russland.

Arrestert da de kom hjem fra fest

Waldomar Mariscal

Waldomar Mariscal har fortalt om arrestasjonen av foreldrene.

Foto: David Karp / Ap

Familien til 55 år gamle Pelaez ga sent i går kveld ut informasjon om hva som skjedde under FBIs raid i hjemmet deres i New York-forstaden Yonkers. Pelaez og mannen ble arrestert utenfor huset da de kom hjem fra en fest.

– De tok dem ut av bilen og ledet dem til to ventende biler, forteller Pelaez' sønn Waldomar Mariscal til den spansktalende avisen La Prensa, der Pelaez jobber.

Ifølge Pelaez' andre sønn Juan var det omtrent 30 FBI-agenter inne i huset. De tok med seg datamaskiner og avhørte sønnene om foreldrenes politiske syn og økonomi.

Fikk sparken etter kidnapping

Redaktør Manuel Avendano i avisen La Prenza sier at Pelaez var en kontroversiell journalist, med både tilhengere og motstandere. Hun er kjent for sine meningsytringer, der hun ofte kritiserer den amerikanske regjeringen.

Pelaez forlot Peru etter å ha blitt kjent gjennom arbeidet sitt for TV-kanalen Frecuencia, der hun var beryktet for sin aggressive stil. Men i 1985 ble hun selv hovedoppslag etter en kidnapping da hun skulle intervjue den kommunistiske geriljaorganisasjonen Tupac Amaru (Movimiento Revolucionario Túpac Amaru, MRTA).

TV-kanalen ga senere Pelaez sparken etter å ha beskyldt henne for selv å stå bak og for å ha fabrikkert den påståtte kidnappingen. Like etterpå dro Pelaez til USA.

«Rødhåret skjønnhet fanget i russisk spionasje-sjokk»

Anna Chapman

«Spionringens femme fatale», Anna Chapman i et bilde hentet fra Facebook.

Foto: Ap

Mest «populær» av de påståtte spionene er 28 år gamle Anna Chapman. Sensuelle Facebook-bilder av den russiske spionen er blant annet trykket på forsiden av avisen New York Daily News.

Overskriften på New York Daily News er «Spionringens femme fatale», og avisen utdyper: «Rødhåret skjønnhet fanget i russisk spionasje-sjokk».

FBI har overvåket Chapman ti onsdager mellom januar og juni i år, og har avdekket en intrikat kommunikasjon mellom Chapman og hennes russiske kontakt.

Kontakten er som hentet ut av en spionroman: For å unngå å møtes direkte brukte Chapman og mannen (som skal tilhøre den russiske FN-delegasjonen) bærbare PC-er med et eget oppsett slik at de kunne sende meldinger til hverandre.

Anna Chapman

Anna Chapman i et utdatert bilde fra det russiske sosiale nettstedet Odnoklassniki.

Foto: Ap

Ved en anledning skal Chapman ha sittet ved vinduet av en kaffesjappe, før kontakten ti minutter senere passerer i en bil - nært nok til at han kan motta meldingene på et lukket nettverk.

Lurt av undercover FBI-agent

I forrige uke avtalte en FBI-agent forkledd som en russisk konsulat-ansatt, et møte med Chapman på en annen kaffesjappe på Manhattan. Hele møtet står beskrevet i den 37 sider lange påtalen, og FBI-agenten spør om Chapman kan levere et falsk pass til en annen person.

FBi-agenten spør Chapman om hun er rede til å ta dette skrittet. «Shit, of course», er svaret hennes.

Les påtalene mot spionene her:

Chapmans advokat argumenterte mot å fengsle henne i mandagens høring - og særlig mot punktene der det heves at konspirasjonen mot USA har pågått siden 1990. Chapman flyttet ikke til USA før i 2005.

Men dommer James Cott avviste advokaten.

– Tiltalte var ikke bare en uskyldig tilskuer. Hun skal fengsles.

Alle fem som var til stede under fengslingshøringen på mandag må sitte i varetekt minst frem til 27. juli.

De påståtte spionene i retten i USA

Rettstegning av de fem påståtte spionene. Lengst til venstre er Anna Chapman, og ved siden av henne Vicky Pelaez.

Foto: Jane Rosenburg / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt