NRK Meny
Normal

USA sparker Afghanistan-generalen

Det amerikanske forsvarsdepartementet sparker landets øverste leder i Afghanistan, med begrunnelsen om at man trenger å tenke nytt i kampen mot Taliban.

David McKiernan

David McKiernan mister jobben.

Foto: JASON REED / AFP

Forsvarsminister Robert Gates ga general David McKiernan mindre enn ett år i jobben som øverstkommanderende i Afghanistan.

Nå er det general Stanley McChrystal som skal lede styrkene.

Stanley A. McChrystal

Stanley McChrystal tar over i Afghanistan.

Foto: HO / Reuters

Uten tillit hos Obama

McKiernan fikk jobben som øverstkommanderende i juni, og utskiftningen tyder på at han ikke har Obama-administrasjonens tillit.

Ifølge kilder New York Times har snakket med, mister han nå jobben fordi han har en konvensjonell tilnærming til det som har blitt en av de mest kompliserte militære utfordringene i USAs historie.

Beslutningen viser til en holdning om at krigen i Afghanistan har blitt så kompleks at den trenger en kommanderende som har erfaring fra Forsvarets mer ukonvensjonelle deler.

Etterfølger med spesialoperasjon-erfaring

Etterfølgeren McChrystal er tidligere kommandant for spesialoperasjoner som er blitt utført med samme metoder som Obama nå ønsker å bruke i kampen mot Taliban.

McKiernan er arkitekten bak den militære opptrappingen som mot slutten av året vil ha ført til en nesten dobling av amerikanske soldater i Afghanistan. I desember var det om lag 32.000 soldater i landet, mens det ved årsskiftet er planlagt å være så mange som 68.000.

Beslutningen om å gi ham fyken ble generelt begrunnet med vendinger som at «friske øyne» er nødvendig.

Robert Gates

Forsvarsminister Robert Gates.

Foto: ALEX WONG / AFP

- Ingen ting gikk galt og det er ingen spesiell grunn, fortalte forsvarsminister Gates om forandringen. Ifølge Gates selv er han bare overbevist om at en ny tilnærming er det beste for landet.

Ny strategi: Gjenoppbygging og ikke-militære metoder

Med offentliggjøringen av planene om en gradvis tilbaketrekking fra Irak, er Afghanistan bekreftet som USAs hovedområde når det gjelder militære operasjoner.

Men i tillegg til opptrappingen av soldater, skal den nye strategien bestå like mye av ikke-militære metoder og gjenoppbygging av landet.

Amerikanernes forhold til Afghanistans president Hamid Karzai og hans regjering er svært anstrengt for tiden, ikke minst etter et nylig luftangrep som afghanske myndigheter mener har tatt livet av så mange som 150 mennesker.

Store sivile tap

I fjor ble så mange som 700 sivile afghanere drept i løpet av årets første seks måneder, og alle slike tap gir næring til den gjengse oppfattelsen av at de internasjonale styrkene ikke tar nok hensyn når de foretar luftangrep.

Da sa Pentagon at de forventet at Taliban i tiden som kommer vil trappe opp angrepene, noe som betyr at flere sivile afghanere vil bli fanget i kryssild.

Denne opplysningen, sammen med vissheten om at de internasjonale styrkene stadig blir flinkere til å beskytte seg selv, betyr igjen enda flere sivile tap i Afghanistan.

Les også saken om at norske soldater sliter med å skille venn og fiende i Afghanistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt