USA skal trene flere tusen syriske opprørere

Amerikanske myndigheter har plukket ut 1200 syriske opprørere som vil kunne få trening og utstyr av USA. Målet er å trene 5000 hvert år.

Syriske opprørere marsjerer med våpen nær Hama

Syriske opprørere marsjerer med våpen ved Hama. Nå skal USA trene og utstyre flere tusen opprørere.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

Meningen er at kun moderate opprørere skal delta i det nye treningsprogrammet, og bakgrunnen til alle de 1200 vil bli undersøkt.

Pentagon-talsmann John Kirby

USA skal trene 5000 opprørere i året, sier John Kirby i USAs forsvarsdepartement Pentagon.

Foto: ALEX WONG / Afp

– Hovedmålet med treningen er grunnleggende militære ferdigheter og struktur, sa talsmann John Kirby i USAs forsvarsdepartement Pentagon onsdag.

Opplæringen skal skje utenfor Syria, og både Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar har tilbudt seg å ta imot opprørerne. Myndighetene i Jordan skal ha gjort det samme. En amerikansk kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at det trolig er her treningen vil begynne i midten av mars.

Målet er å lære opp over 5000 opprørere i året. De skal delta i kampen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), ifølge amerikanske myndigheter.

Regjeringen i Tyrkia, som har undertegnet en avtale med USA om treningsprogrammet, håper angivelig at opprørerne også skal kjempe mot regjeringsstyrkene til Syrias president Bashar al-Assad.

Opprørerne som deltar i programmet, vil kunne bli utstyrt med maskingeværer, ammunisjon, kjøretøyer, radioer og GPS-systemer.

Kirby åpner for at de på et senere tidspunkt kan få i oppgave å veilede amerikanske fly som bomber IS-mål i Syria.

Soldater fra Den frie syriske hær

Soldater fra Den frie syriske hær i kamp sør for Idlib tidligere i september. Bildet viser klart at opprørssoldatene mangler både våpen og utstyr.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt