USA setter inn elitestyrker mot IS-topper

Pentagon bekrefter nå at de setter inn eliteavdelingen Delta Force for å eliminere terrororganisasjonen IS' nøkkelpersonell. Målet er å ødelegge fiendens moral og kampevne.

AFGHANISTAN/ U.S. soldiers from Delta Company patrol at Arghandab river valley in Kandahar

USA VIL TA STØRRE RISIKO MOT IS: Bruken av spesialstyrker øker risikoen for direkte kamphandlinger med tap av soldater.

Foto: OLEG POPOV / Reuters

– Bruken av Delta Force vil føre til at IS nå må regne med å bli angrepet hvor som helst, når som helst, sier forsvarsminister Ash Carter på en pressebrifing, ifølge CNN.

Ash Carter

USA forsvarsminister Ash Carter

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Han bekrefter at spesialstyrken allerede er på plass i Irak.

– Jeg forventer at styrken vil være en svært effektiv del av vår pågående kampanje. De vil gjennomføre raid mot IS-ledere og frigjøre IS-gisler og -fanger, opplyser Carter.

USA vil ta større risiko

Soldatene som nå settes inn regnes for å være blant verdens best trente og har ekstreme ferdigheter i å operere bak fiendens linjer.

IS må nå regne med å bli angrepet hvor som helst, når som helst

USAs forsvarsminister Ash Carter

Hittil har USA i hovedsak benyttet seg av droner for å ta ut IS-ledere i Syria og Irak. Denne taktikken skal ha hatt begrenset effekt. Nå ønsker amerikanerne å ta større risiko for å forstyrre kommandolinjene og infrastrukturen til den brutale terrorgruppa.

Laster Twitter-innhold

Ifølge CNN skal amerikansk etterretning allerede ha startet forberedelsen av spesialsoldatenes innsats. Det er etablert et nettverk av lokale informanter og sikre baser som springbrett for elitesoldatene. Aksjonene koordineres med irakiske regjeringsstyrker og kurdiske Peshmerga-styrker.

IS-personell til fange skal nylig være tatt til fange av Delta Force under en hemmelig operasjon i Nord-Irak, og vil bli overlevert til irakiske tjenestemenn de kommende dagene.

Intensiverer cyber-krigføring

Amerikanerne har tidligere benyttet seg av samme taktikk i blant annet Afghanistan. Strategien er å samle inn nok informasjon før Delta-styrken går til aksjon mot terrorledernes skjulesteder.

Når et angrep er fullført er beslag av fiendens datamaskiner og mobiltelefoner avgjørende for å kunne sette inn nye, raske angrep før nettverket rekker å omgruppere.

Ifølge The New York Times øker nå Pentagon innsatsen i bruken av cyberangrep for å distrahere kommunikasjonen mellom IS-bastionen Raqqah og Iraks nest største by Mosul. På sikt er målet å gjenerobre Mosul.

The Guardian skriver at amerikanske styrker ikke har brukt hele sitt digitale arsenal mot en fiende aktivt i krig på denne måten tidligere.

Langvarig etterretning

Med bruken av spesialstyrker øker risikoen for direkte kamphandlinger med tap av amerikanske soldater.

Momentum er på vår side i kampen mot IS

USA forsvarsminister Ash Carter
Laster Twitter-innhold

Ifølge CNN skal USA allerede ha samlet inn nok etterretning til å kunne angripe flere konkrete IS-mål på irakisk territorium.

Minst 50 spesialsoldater er i gang med innledende operasjoner i Syria, skriver Daily Mail.

– Momentum er på vår side

Leder av Special Operations Command, general Joseph Votel, har advart sine tropper om ikke å snakke om operasjonene av hensyn til soldatenes sikkerhet. Likevel snakker USAs forsvarsminister åpent om spesialstyrkenes innsats.

– Momentum er på vår side i kampen mot IS, mener Ash Carter.

SISTE NYTT

Siste nytt