NRK Meny
Normal

USA sendte bombefly over Sør-Korea

USA sendte torsdag to B-2 bombefly på patrulje over Sør-Korea for å vise Nord-Korea at beredskapen er på topp.

USA sendte bombefly

Et amerikanske B-2 bombefly flyr her over Pyeongtaek, sør for Seoul. Øvelsen over Sør-Korea skjer etter dager med trusler fra Nord-Korea, og spenningen i området øker.

Foto: Lee Jung-hun / Ap

Sørkoreanske soldater

Sør-koreanske soldater står vakt ved grensen til Nord-Korea.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Med patruljeringen med flyene utfordrer USA de krigerske truslene som Nord-Korea den siste tiden har kommet med mot de årlige militærøvelsene mellom sørkoreanske og amerikanske styrker.

Bombeflyene, som har kapasitet for atomvåpen, og som fløy nonstop fra sin base i Missouri i USA til Korea og tilbake, slapp inaktiv ammunisjon over et sørkoreansk treningsområde som ledd i øvelsen.

– Dette viser USAs evne til å utføre raske angrep over lang avstand. (...) USA er standhaftige i alliansen for å forsvare Sør-Korea, heter det i en uttalelse fra det amerikanske militæret gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

Tidligere i uken truet Nord-Korea med angrep mot USAs baser på Guam, Hawaii og vestkysten etter øvelsene.

«Ledelsen til Koreas folkehær erklærer at tropper, inkludert langdistanseraketter, plasseres i klasse A-beredskap,» melder koreanske Central News Agency.

USA svarte med å si at de står klare til å reagere.

– USA tar de nordkoreanske truslene på dypeste alvor. De må slutte å true freden på den koreanske halvøya. USA står klar til å reagere på enhver utvikling, sa talsmann for Pentagon, George Little.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKOREA-NKOREA-MILITARY-US

Sør-koreanske soldater står oppsilt ved grensen til Nord-Korea i Paju.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Atomvåpen

Nord-Korea har tidligere truet med kjernefysisk angrep mot USA og Sør-Korea, selv om landet ikke antas å ha teknologien som skal til for å treffe fastlandet i USA med atomvåpen.

Sør-Korea har imidlertid hevdet at muligheten nå kan være til stede.

Nord-Korea skjøt 12. desember en værsatellitt opp i bane rundt jorda. Men observatører sier det virkelige formålet var å teste raketteknologi som kan skyte et atomstridshode mot USA.

– Som resultat av analyser av materialet i raketten, bedømmer vi at Nord-Korea kan sikre en rekkevidde på over 10.000 kilometer dersom sprengladningen er på 500-600 kilo, sa en representant for Sør-Koreas forsvarsdepartement.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt