USA sender soldater til Uganda

President Barack Obama sender 100 kamputstyrte soldater til Uganda for å bistå i kampen mot geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA).

Joseph Kony

Joseph Kony er den fryktede lederen for geriljaorganisasjonen Herrens motstandshær, LRA. Nå skal 100 amerikanske soldater delta i jakten på ham og andre LRA-kommandører.

Foto: Arkivfoto fra Monitor media group, Uganda / Scanpix/AFP

Soldatene reiser etter samråd med myndighetene i Uganda og nabolandene der LRA-soldater også opererer.

Den amerikanske styrken kan også bli utplassert i Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo.

Rådgivere

Soldatene skal være rådgivere, og skal ikke delta direkte i kampene mot LRA og lederen Joseph Kony, men bare bruke våpen i selvforsvar.

- Soldatene skal være rådgivere for de nasjonale styrkene, og hensikten er å fjerne Kony og andre av geriljaens ledere fra slagmarken, sa Obama da han kunngjorde beslutningen i kveld.

- Terroriserer, dreper og voldtar

LRA-opprørere er beskyldt for å terrorisere, drepe, voldta og bortføre sivile menn, kvinner og barn i den 20 år lange krigen mot sikkerhetsstyrkene nord i Uganda.

Joseph Kony er tiltalt for krigsforbrytelser og etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Borgerkrigen i Uganda sluttet i realiteten i 2006 da det ble iverksatt en fredsprosess, men Kony og noens av hans kommendører og soldater har fortsatt angrepene i fjerntliggende områder av nabolandene.

General Carter Helm, lederen for USAs afrikakommando sa sist uke at Kony trolig oppholder seg i Den sentralafrikanske republikk.

SISTE NYTT

Siste nytt