USA sender hangarskip til Golfen

USAs forsvarsdepartementet har besluttet å sende et hangarskip til Golf-regionen i tilfelle det er nødvendig med en militær innsats i området.

USS George H. W. Bush

SENDES TIL GULFEN: Det er skipet USS George H.W. Bush som Chuck Hagel har bedt flytte seg til Golfen etter den siste tidens uro i Irak. Her er skipet avbildet ved Gibraltar 27. februar i år.

Foto: US NAVY / Reuters

Chuck Hagel

Forsvarsminister Chuck Hagel.

Foto: Nicholas KAMM / AFP

Beslutningen kommer er at opprørere, men ytterliggående ISIL (se fakta) i spissen, har tatt kontroll over en rekke byer i Irak.

– Beslutningen vil gi øverstkommanderende ekstra fleksibilitet for å sikre amerikanske liv, borgere og deres interesser i Irak, har forsvarsminister Chuck Hagel besluttet, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.

Hangarskipet USS George H.W. Bush vil seile fra nord i Arabiahavet og vil få følge med missilkrysserne USS Philippine Sea og USS Truxtun. Det er ventet at fartøyene er fremme i Persiabukta i løpet av lørdagen.

Borgerkrig

I Irak mener mange nå at den lenge fryktede borgerkrigen er i gang.

En av dem er den kurdiske jussprofessoren og politikeren Arafat Karam Stuni som sier til NRK at krigen vil ende med et tredelt Irak.

Les også: – Tidligere Saddam-offiserer leder opprørerne i Irak

President Barack Obama sa på fredag at han trengte flere dager på å bestemme hvordan USA ville hjelpe Irak i kampen mot opprørerne.

Reuters skriver at Pentagon forbereder en rekke alternativer for Obama, inkludert luftangrep.

Iran tilbyr hjelp

Tidligere i dag sa Irans president Hassan Rouhani at Iran kan tenke seg å samarbeide med USA når det gjelder å gjenopprette sikkerheten i Irak.

Iran har nære bånd til den sjiadominerte regjeringen i Irak.

Analytikere sier at Iran allerede hjelper Irak i kampen mot de ytterliggående sunnimuslimske opprørere som den siste uken har tatt kontroll over deler av Vest- og Nordvest-Irak.

Golfen


SISTE NYTT

Siste nytt