Hopp til innhold

USA saksøker BP

USAs regjering saksøker oljeselskapet BP og flere andre selskaper i forbindelse med oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Oljeutslippet i Mexicogulfen

En pelikan i Mexicogolfen er tildekket av olje etter oljeutslippet fra Deepwater Horizon-riggen.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Dette vil trolig være startskuddet for en langvarig rettstvist mellom partene, USA mener selskapene har brutt amerikanske miljølover.

Mexicogulfen

Det var

Foto: Jae C. Hong / Ap

LES: - Flere skyld i oljekatastrofen

LES: - BP tok undøvendig risiko

USAs verste oljekatastrofe

USA saksøker blant annet selskapene BP, Transocean Ltd, Anadarko Petrolium Corp, Mitsui & Co Lyd unit MoOEX, samt BPs Londonbaserte forsikringsselskap Lloyd for det som regnes som den verste oljekatastrofen i USAs historie.

20. april eksploderte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen, og 11 arbeidere omkom. To dager senere sank plattformen.

Amerikanske myndigheter har anslått at mellom 35.000 og 60.000 fat olje lekket ut i havet fra den ødelagte oljebrønnen hver dag før de fikk tettet lekkasjen.

BP klarte etter flere mislykkede forsøk å sette en hette på rørledningen for å fange opp olje, men da hadde brønnen allerede lekket over fire millioner fat olje.

Ansvarlig for ubegrensede skader

Justisdepartementet i USA har bedt den føderale dommeren i New Orleans som fører saken mot oljeselskapene, om å holde dem ansvarlige for ubegrensene skader som ble påført under og etter oljelekkasjen i Mexicogolfen.

Rundt tolv selskaper var innblandet i operasjonen av Macondo-brønnen. Blant dem er noen av de største navnene innen oljeboring på dypt vann.

BP lånte og opererte riggen. Det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton utviklet og leverte sementen som ble brukt til å forsegle brønnen. Transocean, verdens største selskap innen oljeboring offshore, eide utstyret og sørget for det meste av personellet.

LES: – Hvordan kunne dette skje?

BP har tidligere varslet at oljeutslippet i Mexicogolfen tilsammen kommer til å koste 39,9 milliarder dollar, det tilsvarer nesten 234 milliarder norske kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt