USA refser kinesisk sjøvett

Det hvite hus ber Kina respektere internasjonale lover etter at fem kinesiske skip angivelig skal ha beveget seg farlig nær et amerikansk etterretningsskip i Sør-Kinahavet.

USNS Impeccable
Foto: HO / AFP

- Vi kommer til å fortsette å operere i disse farvannene, og vi regner med at kineserne observerer internasjonal lov i området, sier talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs.

Omringet amerikansk skip

USAs utenriksdepartement har ifølge nyhetsbyrået AFP overlevert en skriftlig protest angående hendelsen til kinesiske myndigheter via ambassaden i Beijing. Kinesiske myndigheter har så langt ikke kommentert hendelsen.

Ifølge USAs forsvardepartement Pentagon omringet de kinesiske skipene det amerikanske etterretningsskipet USNS Impeccable, og to av skipene skal ha vært så nære som 15 meter fra det amerikanske skipet.

Yang Jiechi

Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

Foto: JASON LEE / REUTERS

Det kinesiske mannskapet skal ha vaiet med kinesiske flagg og bedt amerikanerne forlate farvannet, som ligger rundt 120 kilometer fra den kinesiske Hainan-øya.

Konfrontasjon før toppmøte

Den kinesiske utenriksministeren Yang Jiechi sa sist lørdag at Kina og USA deler samme interesser, og at han håpet landene kunne forbedre det bilaterale samarbeidet.

Konfrontasjonen til sjøs kommer imidlertid bare uker før G 20-møtet i London i begynnelsen av april der USA og Kina møtes på toppnivå.

Kinas president Hu Jintao og USAs president Barack Obama skal etter planen ha sine første samtaler under dette møtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt