NRK Meny
Normal

USA presset aktivist før møte med Snowden

Human Rights Watch-representanten som deltok på fredagens møte med Edward Snowden forteller at hun ble oppringt av USAs ambassade før møtet. De presset henne på om hun forstod hva Snowden hadde gjort.

Tanya Lokshina i Human Rights Watch etter Snowden-møte

PRESSET: Tanya Lokshina i Human Rights Watch ble presset inn i et hjørne av det store antallet journalister som ville vite siste nytt om Snowden etter at hun hadde møtt ham. Det var likevel ikke bare journalister som presset henne viser det seg nå.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Tanya Lokshina er én av få som faktisk har møtt Edward Snowden etter at han valgte å avsløre omfattende masseovervåking fra det amerikanske etterretningsorganet NSA.

Som nestleder på Human Rights Watch sitt kontor i Moskva var hun én av ni i rommet da mannen holdt sitt møte med menneskerettighetsorganisasjoner, advokater og sentrale russiske politikere fredag.

Før møtet hadde hun lagt ut meldinger på Facebook-profilen sin om at hun var invitert, at ble oppringt fra flyplassen med spørsmål om å oppgi passnummeret sitt for å slippe inn og at hun planla å reise ut til Sjeremetyevo-flyplassen utenfor Moskva.

Les også: Russiske politikere med støtte til Snowden

Edward Snowden i Moskva

FØRSTE GLIMT: Dette bildet var første glimt av Edward Snowden i offentligheten siden han rømte fra Hong Kong.

Foto: Tanya Lokshina / Human Rights Watch

Etter å ha kunngjort det ble hun nedringt av journalister fra hele verden.

Men på vei ut til flyplassen på flytoget fikk hun en helt annen telefon.

Ble oppringt fra USAs ambassade

Lokshina skriver i en bloggpost som skildrer Snowden-møtet at hun ble oppringt av en representant for USAs ambassade i Russland.

– Jeg ble oppringt fra et helt annet hold enn alle journalistene som maste. Det var USAs ambassde, skriver menneskerettighetsaktivisten.

Personen som ringte henne virker å ha gjort et forsøk på å presse henne siden de visste at hun skulle møte Snowden.

– Det ble spurt om jeg forstod USAs holdning i saken; At Snowden ikke er noen menneskerettighetsforkjemper, men en lovbryter som må holdes ansvarlig for sine handlinger, forteller Lokshina.

Representanten for Human Rights Watch lot seg ikke presse. Hun forklarer at hun svarte kontant tilbake at organisasjonens holdning i saken stod fast - at varslere burde få varslervern også når de avslører store menneskerettighetsbrudd som overvåking basert på hemmeligstemplet materiale. Da skal personen i andre enden som ringte fra USAs ambassade ha kommet med noe som nesten virket som et krav.

– Det ble sagt at jeg måtte viderebringe USAs holdning i saken til Snowden. Selv ble jeg noe overrasket over kravet, men valgte likevel å ta det med meg til Snowden. Han fortjente å få vite om telefonoppringningen, skriver Tanya Lokshina.

Da Snowden fikk høre om telefonsamtalen og påstandene fra USAs ambassade under møtet reagerte han kort.

– OK, var det eneste han sa i møtet.

Noen har publisert et opptak av hele møtet med Snowden fredag, og 30 minutter og 40 sekunder ut i opptaket høres Tanya Lokshina mens hun forteller at USAs ambassadør til Russland Michael McFaul mener at han er en lovbryter.

Hør hele opptaket her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Snowden mener han er gjort statsløs

Snowden selv var svært kritisk til USAs fremtreden fredag da han snakket om forfølgelsen han opplever etter å ha brakt fram overvåkingsavsløringene.

– Siden jeg gikk ut med dette har jeg blitt gjort statsløs og jaget på grunn av min politiske ytring. USA har satt meg på lister over mennesker som ikke skal få fly, sa Snowden i et møte med aktivistene, advokaten og parlamentarikerne.

Etter å ha innsett at han ikke trygt kan reise fra Russland mot Latinamerika hvor han er tilbudt asyl i flere land ba han om midlertidig beskyttelse i Russland.

USA gikk da hardt ut også mot Russland og president Putin.

Det hvite hus' talsmann Jay Carney har advart Russland mot å gi Snowden «en propagandaplattform».

– Det vil være uforenlig med russiske myndigheters forsikringer om at de ikke vil at Snowden skader USAs interesser ytterligere, ifølge talsmannen.

NRK har vært i kontakt med USAs ambassade i Moskva om telefonsamtalen til Tanya Lokshina i Human Rights Watch. Ambassaden var ikke villig til å gi noen kommentar og viser til at kommunikasjonsavdelingen er stengt i helgene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt