NRK Meny
Normal

USA overtar Australias uønskede asylsøkere

Asylsøkere og flyktninger som har vært strandet på interneringssentre i Nauru og på Manus Island skal få opphold i USA. – Skammelig av Australia, mener Amnesty.

Leir Manus Island

Australia har sendt tusenvis av asylsøkere til øya Nauru.

Foto: Eoin Blackwell / EPA

Australia har fått sterk kritikk for å sende migranter til interneringsleirer i nabolandene Nauru og Papua Guinea, når de kommer den farlige sjøvegen.

USA løser nå litt av problemet med å overta noen av de 1200 personene som opplevde at flukten til Australia endte i leire preget av vold og desperasjon.

Både Australias statsminister Malcolm Turnbull og USAs utenriksminister John Kerry bekrefter avtalen, som vil bli administrert av FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

USAs utenriksminister John Kerry

BEKREFTER: USAs utenriksminister John Kerry bekrefter avtalen om å overta flyktninger. Da han i september ble spurt om forberedelsene til avtalen kunne han ikke svare på om den kan ende opp med å bli forkastet av Donald Trump, dersom han ble president.

Foto: MARK RALSTON / Ap

Kerry sier ifølge BBC at hans nasjon er «veldig engasjert» i UNHCR og i å hjelpe flyktninger «der og andre steder i verden».

– Prioriterer kvinner og barn

Det er enda ikke klart hvem og hvor mange som vil få opphold i USA.

– De amerikanske myndighetene vil gjøre deres egen vurdering av flyktninger, og avgjøre hvem som blir omplassert til USA, sier Turnbull, ifølge BBC.

Han legger til at kvinner, barn og familier vil bli prioritert, og at flyttingen vil skje gradvis.

Australias statsminister Malcolm Turnbull

Australias statsminister Malcolm Turnbull.

Foto: STRINGER / Reuters

Avtalen kan føre til at enda flere tar den farefulle ferden over havet fra Indonesia til Australia, men Turnbull understreker at avtalen kun gjelder denne ene gangen.

– Dette er en engangsavtale og vil ikke bli gjentatt, sier Turnbull.

Sky News melder at kunngjøringen av avtalen ble satt på vent til presidentvalget i USA var overstått.

De australske myndighetene har også vært i intense forhandlinger med New Zealand, Kanada, Filippinene, Indonesia og Malaysia.

– Skammelig

Den australske avdelingen av Amnesty International mener at Australia, som ett av verdens rikeste land, burde ha håndtert flyktningene selv.

– Det er regelrett skammelig av den australske regjeringen. Først sender den tusenvis av folk til Nauru og Manus Island, der de vansmekter i tre år. Der, utenfor egne grenser, etablerer den et regime for søknadsbehandling som er preget av tortur. Og nå overlater den altså ansvaret for å beskytte dem til andre, skriver Graham Tom, som er flyktningkoordinator for australske Amnesty.

Andre menneskerettighetsgrupper sier at avtalen er full av hull, melder australske news.com.

– Det gis ingen tidsplan, ingen tall, ingen plan for flere hundre mennesker som blir igjen, skriver lederen for den australske menneskerettighets- og juss-organisasjonen Hrlc, Daniel Webb.

Flyktninger som kvalifiserer til opphold i USA, men som takker nei, vil bli tilbudt et visum for øystaten Nauru, som varer i 20 år.

Trass i at Nauru i vår gjorde sex mellom likekjønnede lovlig, mener Webb at blant annet homoseksuelle migranter risikerer forfølgelse, både i Nauru og Papua New Guinea.

Høyesterett i Papua Ny-Guinea besluttet i april at leiren på den lille øya Manus må stenges fordi det er i strid med landets grunnlov å stenge mennesker inne uten lov og dom. Det er ikke klart når avviklingen av leiren vil skje.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt