Hopp til innhold

USA opphever innreiseforbudet i november

Europeere og andre utlendinger får igjen besøke USA dersom de er vaksinert mot covid-19. Vedtaket trer i kraft i begynnelsen av november, og norske myndigheter er godt fornøyd.

SAS fly

Det er gode nyheter for SAS og andre europeiske flyselskaper at USA vil oppheve innreiseforbudet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nordmenn og andre beboere i Schengen-området står i dag på lista over personer som ikke slipper inn i USA. Forbudet ble innført da pandemien startet i mars i fjor, og gjelder fortsatt.

Det gjøres unntak for diplomater, journalister og personer med nær familie i USA. Men normale turist- og arbeidsreiser er ikke tillatt. Dette til tross for at koronasmitten nå er mindre omfattende i Europa enn i USA.

G7CacEJC0zc

INNREISE: Biden-regjeringen gir etter for kritikken fra Europa og tillater innreise for koronavaksinerte.

Foto: Evan Vucci / AP

Det har derfor vært økende kritikk mot ordningen den senere tid. Og i dag kom altså nyheten om at den skal oppheves om en drøy måned.

Må være vaksinert

– USA vil gjenåpne for passasjerer fra Kina, India og Europa som har tatt covid-19-vaksinen. Dette vil skje tidlig i november, sa president Bidens koronakoordinator Jeff Zients på en pressekonferanse i Washington.

Forutsetningen for å slippe inn i USA er at man er fullvaksinert, opplyste koordinatoren.

– Internasjonal reising er avgjørende for å knytte familier og venner sammen. Det er også viktig for å støtte små og større forretninger, og for å fremme den åpne utvekslingen av ideer og kultur, sier Zientz.

Det blir ikke krav om karantene for besøkende i USA. Men de må legge fram en negativ test tatt innen tre dager før avreise.

Ine Eriksen Søreide foran UD

GLEDE: Den norske utenriksministeren gleder seg over kunngjøringen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Glede i Norge og EU

«Det er positivt at USA opphever innreiserestriksjonene for fullvaksinerte», skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en kommentar til NRK. «Dette betyr mye for norske borgere, bedrifter og andre organisasjoner med bånd til USA», skriver hun.

Også EU uttrykker i kveld glede over nyheten fra USA:

«Vi er tilfreds med kunngjøringen om at fullvaksinerte reisende fra EU-landene snart vil kunne reise til USA igjen. Det er et lenge ønsket tiltak for adskilte familier og venner, og en god nyhet for næringslivet», heter det i en Twitter-melding.

Den tyske visekansleren Olaf Scholz, som er favoritt til å bli landets nye leder, er også svært tilfreds med den amerikanske regjeringens beslutning.

«Dette er store nyheter – for tyske og europeiske investeringer, for vår eksport og for de atlantiske forbindelser, skriver Scholz på Twitter.

Tweet Olaf Scholz

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondent Kari Skeie beskriver en søvnløs natt for innbyggerne i Kyiv. Minst én person mistet livet og flere ble såret i russisk angrep i hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Dette var det tredje angrepet på ett døgn.

Massivt angrep mot Kyiv natt til tirsdag

Minst én person mistet livet og flere ble såret i russisk angrep i hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Dette var det tredje angrepet på ett døgn.