USA ønsker Laurent Gbagbo

USA åpner muligheten for å la Elfenbenkystens president Laurent Gbagbo reise til USA for å få en slutt på uroen i landet.

ICOAST-POLITICS-UNREST-ECOWAS-AFRICANUNION

Elfenbenkystens leder Laurent Gbagbo etter møtet med afrikanske ledere der han ble rådet til å tre av for å få slutt på uroen i landet.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

Gbagbo vil ikke godta å ha tapt presidentvalget i Elfenbenskysten 28. november 2010.

– Vi håper han forlater landet. Dersom han ønsker å komme til USA, vil vi ta ham imot som et middel til å løse krisen i Elfenbenskysten, sier en representant for USAs innenriksdepartement anonymt til nyhetsbyrået AFP.

LES: Nekter å svare på telefon fra Obama

Må dra snarest

– Men Gbagbo må reise snarest for ikke å miste muligheten til å komme til USA på grunn av det som skjer i landet, sier kilden.

Ifølge kilden har Gbagbo slektninger som bor i Atlanta i den amerikanske staten Georgia.

Afrikanske ledere ville lokke Elfenbenskystens Gbagbo til å gå av, men en talsmann sier han ikke vil la seg overtale til å trekke seg.

Klamrer seg til makten

Gbagbo har fortsatt kontrollen over militæret i Elfenbenskysten, og klamrer seg til makten i landet, selv om nabolandene og resten av verdenssamfunnet mener han nå må overlate presidentposten til sin motstander Alassane Ouattara.

Verdenssamfunnet har erklært Ouattara som landets valgte president, men Gbagbo tviholder på makten.

Mandag kveld sier Alassane Ouattara til pressen at alle diskusjoner er over og at tiden nå er inne for at Gbagbo trekker seg som president.

Konflikten mellom Gbagbo og Ouattara har kostet minst 170 mennesker livet. Det går rykter om massegraver der drepte Ouattara-tilhengere blir gravlagt.

FN mener Gbagbo kan ha gjort seg skyldig i menneskerettsbrudd, inkludert drap og bortføringer begått av sikkerhetsstyrker etter valget 28. november.

Borgerkrig

Det er frykt for at konflikten kan føre til ny borgerkrig i landet som er splittet mellom nord og sør.

Ouattara fikk ifølge valgkommisjonen flest stemmer ved valget. En domstol satte imidlertid valgresultatet til side som følge av anklager om fusk.

SISTE NYTT

Siste nytt