USA øker presset på Tyrkia

Utenriksminister Rex Tillerson var onsdag i samtaler med sin tyrkiske kollega Mevlut Casusoglu. Forholdet mellom Tyrkia og USA er anstrengt og har utviklet seg til en diplomatisk krise.

Rex Tillerson

USAs utenriksminister Rex Tillerson

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Etter møtene med sin tyrkiske kolleage uttrykte Rex Tillerson fortsatt sterk bekymring over at tre ansatt ved USAs ambassade og konsulater i Tyrkia er arrestert.

USA krever at tyrkiske myndigheter viser åpenhet og fører beviser for anklagene som har ført til arrestasjonene.

Den diplomatiske feiden mellom Tyrkia og USA brøt ut i forrige uke da Tyrkia pågrep den tyrkiske statsborgeren Metin Topuz. Han er ansatt ved det amerikanske konsulatet i Istanbul.

Det amerikanske konsulatet i Istanbul

Det amerikanske konsulatet i Istanbul

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Topuz er mistenkt for forbindelser til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som av tyrkiske myndigheter anklages for å ha stått bak kuppforsøket i fjor sommer. 249 mennesker mistet livet i det mislykkede kuppforsøket.

I tillegg er også to andre personer tilknyttet amerikanske utenriksstasjoner i Tyrkia blitt arrestert. Utenriksminister Rex Tillerson krever nå at tyrkerne legger frem dokumentasjon som beviser at de arresterte er skyldige.

USA vedtok dermed å stanse utsendelsen av alle korttidsvisum til tyrkiske borgere ved den amerikanske ambassaden i Ankara og konsulatene i landet. Tyrkia svarte med det samme.

Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump

Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump under et møte i New York 21. september. Da var det en positiv stemning mellom de to.

Foto: AP

Les også: Derfor krangler Nato-landene USA og Tyrkia

Over 50.000 personer er fengslet i Tyrkia siden kuppforsøket, anklaget for å ha støttet kuppmakerne.

Tror på en løsning

Den tyrkiske visestatsministeren Mehmet Simsek tror de to landene vil løse krisen som har oppstått mellom dem. Onsdag sa han til flere medier at det fra tyrkisk side er det prioritert å rydde opp i forholdet til USA.

Også USAs ambassadør i Tyrkia John Bass, sier han håper de to landene kan komme til enighet etter at den diplomatiske striden landene imellom har økt de siste dagene.

John Bass

USAs ambassadør til Tyrkia, John Bass, holdt onsdag en pressekonferanse i Ankara.

Foto: STR / AFP

Den amerikanske ambassadøren har selv havnet i unåde hos tyrkiske myndigheter. Tirsdag valgte president Recep Tayyip Erdogan å boikotte Bass, som slutter som ambassadør i Tyrkia fordi han er nominert til USAs utsending i Afghanistan. Erdogan sa at Bass ikke ansees som USAs representant i landet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Kjølnet over tid

Forholdet mellom de to Nato-medlemmene Tyrkia og USA har kjølnet over en lengre periode. I sommer reagerte tyrkiske myndigheter kraftig da amerikanske styrker åpent samarbeidet med kurdiske militsgrupper inne i Syria.

Flere av militsgruppene blir av tyrkerne vurdert som terrororganisasjoner. Dette gjelder særlig den kurdiske YPG-militsen som tyrkiske myndigheter hevder samarbeider med PKK i Tyrkia. PKK er en kurdisk gruppering og står på terrorlisten til både USA, EU og Tyrkia.

Les også: Kurdisk milits med USA-flagg provoserer Erdogan

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt