Hopp til innhold

USA og Russland med Ukraina-krangel i FN

Russland ønsket lukkede dører da FN skulle diskutere Ukraina-krisen i Sikkerhetsrådet, men fikk ikke gehør for det. Dermed gikk munnhuggeriet med USA for åpne dører.

Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzya

Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzya.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

– USA pisker opp til hysteri og sørger for at de reneste nazister kommer til makten ved den ukrainske grensen til Russland, sa den russiske FN-ambassadøren Vasily Nebenzya på møtet i Sikkerhetsrådet.

Han henvendte seg direkte til den amerikanske FN-ambassadøren Linda Thomas-Greenfield. Det kraftige utfallet kom etter at Thomas-Greenfield hadde sagt at Russland forsøkte å få det til å se ut som Ukraina og andre vestlige land er aggressive nasjoner som fabrikkerer en grunn til å angripe.

– Russlands aggresjon truer ikke bare Ukraina, men også Europa, sa hun.

– Det er bakgrunnen for at USA hadde ønsket dette møtet i Sikkerhetsrådet.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Russland kritiserer «megafon-diplomati»

Nebenzya gjentok flere ganger at amerikanerne skader Ukraina når de turer fram med det han kalte et megafon-diplomati.

Thomas-Greenfield viste til at Russland har sendt stridsstyrker på rundt 100.000 mann til grenseområdene ved Ukraina. De har også sendt soldater til Hviterussland, sa hun.

Den amerikanske diplomaten mente også at Russland planlegger en invasjon i Ukraina.

Russland har gjentatte ganger avvist dette.

– En diskusjon om en invasjon er provoserende i seg selv. Det er nesten så dere ønsker at ordene skal bli en realitet, sa den russiske representanten.

Han sa at de amerikanske påstandene fører til en eskalering av spenningen.

Han mener ukrainere blir hjernevasket til å mistro russere.

– De gjør helter ut av dem som kjempet på samme side som Hitler, sa Nebenzya.

– En viktig diskusjon

Dette var det siste møtet i Sikkerhetsrådet som ble ledet av Norge og FN-ambassadør Mona Juul. Hun skriver i en e-post til NRK at det er viktig at saker som truer internasjonal fred og sikkerhet kommer på rådets bord.

– Her står grunnleggende folkerettslige prinsipper på spill, i vår egen verdensdel. Fra norsk side er vi opptatt av å være tydelige på behovet for avspenning og å forsvare Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, skrive Juul.

Norge håper Russland vil fortsette dialogen for å finne diplomatisk løsning på den spente situasjonen.

Flere samtaler i vente

Tidligere i dag hadde president Vladimir Putin samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron. De to snakket sammen på telefon om den spente situasjonen rundt Ukraina og er enige om å fortsette diskusjonen senere.

Det var også planlagt at britenes statsminister Boris Johnson skulle snakke med Putin senere mandag, men det er utsatt på ubestemt tid.

Så skal USAs utenriksminister Antony Blinken ha samtaler med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov senere denne uka.

SISTE NYTT

Siste nytt