– Jeg har nettopp avsluttet en dag i møter med president Xi, og jeg tror dette var noen av de mest konstruktive og produktive diskusjonene vi har hatt, skriver president Joe Biden på X.
Biden og Xi skal ha diskutert flere tema under sitt fire timer lange møte i San Francisco onsdag. De avsluttet det hele med en spasertur.
På en pressekonferanse sent onsdag kveld (lokal tid) informerte Biden om at USA og Kina har blitt enige om å gjenoppta militær direktekontakt, og at de vil fortsette det diplomatiske samarbeidet.
– Vi ble enige om å gjenoppta direkte kontakt mellom våre militærstyrker, sa Biden.
Den kinesiske presidenten tok til talerstolen like etterpå.
– Kina er klare for å være både partner og venn med Amerika. Det er absolutt rom for bilaterale samarbeid mellom landene, understreker Xi ifølge nyhetsbyrået Reuters.
USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping tar en spasertur etter det fire timer lange møtet i San Francisco.
Foto: Doug Mills / APKonfliktfylt
Forholdet mellom USA og Kina har vært konfliktfylt helt siden Bidens forgjenger Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina under sine år i Det hvite hus.
Det hele forverret seg da den demokratiske lederen av Representantenes hus Nancy Pelosi besøkte Taiwan for vel et år siden.
Forsøket på å gjenopprette forholdet stanset da USA oppdaget og skjøt ned det de mener var en kinesisk spionballong i amerikanske luftrom.
Nattens samtaler er et forsøk på å få forholdet mellom de to stormaktene på rett kjøl, til tross for uenigheter.
Snakket om Taiwan
Den amerikanske presidenten understreket betydningen av fred i Taiwan-stredet og ba Kina la være å blande seg inn i det kommende valget på øya hvor det blant annet skal velges ny president.
Ifølge kinesiske statsmedier skal Xi Jinping på sin side ha oppfordret USA til å slutte å gi våpen til Taiwan, og heller støtte Kinas fredelige «gjenforening».
Xi understreker at han håper Kina og USA kan være «partnere, respektere hverandre og sameksistere fredelig», men han beskrev samtidig Taiwan-spørsmålet som «den største, mest farlige utfordringen mellom landene».
Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.
Kina anser øya som en del av sitt territorium.
Verken FN, Norge eller det store flertallet av verdens nasjoner har anerkjent Taiwan som et eget land, men Biden ber Kina om ikke å blande seg inn i det forestående valget på øya.
USA har anerkjent Folkerepublikken som Kinas eneste legitime regjering, men har ikke gitt etter for kinesiske krav om å anerkjenne Taiwan som en del av Kina.
Samtidig som det fra USA heter at landet ikke oppfordrer til selvstendighet for Taiwan, ligger det i kortene at Washington respekterer taiwanernes egne valg.
Krigen i Midtøsten
Krigen mellom Israel og Hamas ble også et samtaleemne under det fire timer lange møtet.
Under sin pressekonferanse gjorde Biden det klart at han mener en tostatsløsning er det eneste svaret. Den amerikanske presidenten fortalte videre at han har gitt Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskjed om nettopp dette.
Joe Biden mener det vil være en feil av Israel å okkupere Gazastripen, og at landet må trå så varsomt som mulig. Samtidig påpeker han at «Hamas har utført forferdelige ting mot israelere».
USAs president Joe Biden på talerstolen hvor han blant annet snakket om krigen mellom Hamas og Israel.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFPFentanyl-problematikk
De to presidentene snakket også om det narkotiske stoffet fentanyl som har blitt et stort problem i USA. Under møtet ble de enige om tiltak som skal hindre tilgangen til stoffet.
Amerikanske myndigheter har tidligere anklaget Kina for å bidra til omfattende rusmisbruk i USA. I Kina produseres kjemikalier som brukes til å lage fentanyl, som smugles inn i USA i store mengder.
Den kinesiske presidenten sa at han hadde dyp sympati for det amerikanske folket når det gjelder fentanylkrisen.
Diktator
På pressekonferansen etter møtet fikk Biden spørsmål om han fortsatt ville omtale Xi som en diktator.
– Vel, han er en diktator i den forstand at han styrer et land som er kommunistisk, basert på en styreform som er helt ulik vår, svarte Biden.
Biden kalte Kinas president for diktator i juni, én dag etter at USAs utenriksminister Blinken hadde møtt Xi på en reise som skulle bedre forholdene mellom de to landene.
Samtalene mellom Biden og Xi fant sted i forkant av Apec-toppmøte, som også finner sted i San Francisco. Apec er samarbeidsforumet for Asia og Stillehavsregionen hvor både USA og Kina deltar.
Xi Jinping vil gjøre Kina til en ny supermakt. Han er godt i gang med utbyggingen av nye veier og jernbaner over hele verden for å binde Kina nærmere. Ambisjonene skremmer og begeistrer.