USA og Kina enige om rammene for handelsavtale

USA og Kina er enige om hovedtrekkene i den første fasen av en handelsavtale. En del eksisterende straffetoll trappes ned, og planlagt toll droppes.

6qgOQjE3Qr4

Kinas visehandelsminister Wang Shouwen har vært sentral i forhandlingene for å få en slutt på handelskrigen mellom Kina og USA.

Foto: JASON LEE

Kina stilte med viseministrene for handel, jordbruk og finans da de kunngjorde gjennombruddet i forsøket på å få slutt på den 17 måneder lange handelskrigen med USA.

De to landene er nå enige om rammene for en avtale, opplyste viseministeren for handel, Wang Shouwen.

Det betyr at det fortsatt gjenstår forhandlinger før en endelig avtale kan undertegnes.

bwVWjbl0jII

Containere har hopet seg opp på havner i Kina og USA i perioden med handelskrig. Her fra Qigdao i den østlige Shandong-provinsen i Kina.

Foto: STR / AFP

Straffetoll trappes ned

Begge land hadde planene klare for innføring av økt straffetoll på store varegrupper førstkommende søndag.

USA ville legge ny toll på kinesiske forbruksvarer til en verdi av 156 milliarder dollar, ifølge Financial Times.

WwZIQi3JBTY

President Donald Trump og Kinas president Xi Jinping diskuterte handel under G20-toppmøtet i Japan 29. juni. Men det skulle ta flere måneder før de vanskelige handelsforhandlingene ga resultater.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Kina planla å svare med 25 % toll på amerikanske biler og bildeler, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Disse planene blir nå droppet.

I tillegg vil amerikansk toll på kinesiske varer til en verdi av 120 milliarder dollar bli halvert, til 7,5 %. Men USA beholder inntil videre 25 % straffetoll på varer med en importverdi på 250 milliarder dollar.

Kina øker importen fra USA

Kina har gått med på å øke importen av jordbruksvarer fra USA med 32 milliarder dollar de neste to årene, opplyste Trumps spesialutsending for handel, Robert Lighthizer, i kveld. Det svarer til 287 milliarder norske kroner.

Dette er viktig for amerikanske bønder, ikke minst for produsenter av soyabønner, kylling og svinekjøtt.

Kinas visejordbruksminister sa også at importen av hvete og mais kommer til å øke.

iHp1AW1bq4A

Amerikansk svinekjøtt er ettertraktet i det stadig voksende matmarkedet i Kina. Bøndene i USA utgjør dessuten en viktig velgergruppe for Donald Trump i valget neste år. Bildet viser Theresa Fitzgerald under et husdyrmarked i Des Moines, Iowa.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

President Trump har vært nødt til å innføre ekstraordinære subsidier til bønder som ellers ville betalt en høy pris for den amerikanske handelspolitikken overfor Kina.

Kina vil dessuten kjøpe mer ferdigvarer, energiprodukter og tjenester de neste to årene. Den amerikanske eksporten til Kina vil derfor øke med nær 1800 milliarder norske kroner i denne perioden.

Vil beskytte intellektuell eiendom

President Donald Trump har gjentatte ganger beskyldt Kina for å stjele amerikansk teknologi og intellektuell eiendom.

På pressekonferansen i Beijing kom det løfter om å beskytte intellektuell eiendom, uten at noen av viseministrene gikk i detalj.

Derimot vil Kina gjøre det lettere for utenlandske selskaper å få markedsadgang til det kinesiske markedet.

Trump: Bøndene trenger større traktorer

– Business kommer til å blomstre. Bøndene må gå ut og kjøpe seg større traktorer, sa president Donald Trump under et møte der media var til stede i Det hvite hus i dag.

– Vi starter forhandlinger rundt fase to av handelsavtalen umiddelbart, i stedet for å vente til etter 2020-valget. Dette er en utmerket avtale for alle, skriver han i en kommentar på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Han sa også den gjenværende straffetollen på varer til 250 milliarder dollar vil bli brukt som et pressmiddel overfor Kina i forbindelse med fase to i forhandlingene om en handelsavtale.

SISTE NYTT

Siste nytt