Hopp til innhold

USA og Israel trekker seg fra UNESCO

USA trekker seg fra UNESCO fordi Trumpadministrasjonen mener at organisasjonen fører en antiisraelsk politikk.

USA-HEALTHCARE/TRUMP

President Donald Trump lot være å kommentere utmeldingen fra UNESCO da han møtte pressen i forbindelse med signeringen av en presidentordre i Det hvite hus i dag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Det amerikanske utenriksdepartementet varslet i dag at utmeldelsen vil tre i kraft 31. desember 2018. I begrunnelsen vises det til "antiisraelsk partiskhet" og behov for grunnleggende reformer. Samtidig er er det klart at USA ønsker å fortsette som observatør.

Obama innledet tilbaketrekkingen

USA har lenge hatt et spent forhold til FNs oranisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO). Da Palestina ble tatt opp som fullverdig medlem i 2011, svarte Obamaadministrasjonen med å kutte pengestøtten til organisasjonen.

På det tidspunktet var det amerikanske bidraget på rundt 80 millioner dollar i året, hvilket utgjorde 22 prosent av organisasjonens budsjett. I tillegg kuttet Israel sin andel på 3 prosent.

France UNESCO US

Hovedkvarteret til UNESCO i Paris. USA og Israel har tilsammen stått for en firedel av medlemslandenes budsjettbidrag. Men de seks siste årene har organisasjonen måttet klare seg uten disse pengene.

Foto: Francois Mori / AP

To år senere mistet USA stemmeretten i UNESCOs viktigste organ, fordi vedtektene sier at det skjer etter to år med uteblitt bidrag. Landet har nå en samlet gjeld på 550 millioner dollar til FN-organet.

Israel også ut

– I dag er det en ny dag for FN, hvor det er en pris å betale for diskriminering av Israel, uttalte landets FN-ambassadør, Danny Danon i en kommentar til meldingen om at også Israel melder seg ut av UNESCO.

– UNESCO har blitt til absurd teater, og i stedet for å ivareta historien, blir den forvrengt, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Allerede i oktober i fjor suspenderte Israel samarbeidet med UNESCO. Det skjedde i protest mot en resolusjon om Jerusalem, der det ikke var noen referanser til at også jødene har flere steder som de ser på som hellige i byen.

UN-ASSEMBLY

Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen under åpningen av FNs hovedforsamling 19. september i år. Med Trump som USAs president trenger han ikke å frykte at det kommer nye, Israel-kritiske resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

I juli i år satte UNESCO den okkuperte byen Hebron på Vestbredden på den palestinske delen av verdensarvlista. Israel viste til at Abraham, Isak og Jacob er begravet i Hebron og protesterte kraftig på at byen omtales som del av den palestinske verdensarven.

UNESCO beklager sterkt

UNESCO-ELECTION/USA

Generaldirektør Irina Bokova møtte journalister i UNESCOs hovedkvarter i Paris i dag. Hun la vekt på at UNESCO ikke fører en Israel-fiendtlig politikk.

Foto: Philippe Wojazer / Reuters

– Jeg ønsker å uttrykke en dyp beklagelse over at USA har besluttet å trekke seg fra UNESCO, sa organisasjonens leder, Irina Bokova, i en kommentar i dag.

Hun forsvarer UNESCOs rykte ved og vise til at organisasjonen jobber intenst for å spre kunnskap om jødeutryddelsen under andre verdenskrig og at den utdanner lærere til å bekjempe antisemittisme.

Utmeldelsen planlagt lenge

I følge Foreign Policy tok utenriksminister Rex Tillerson beslutningen om utmeldelse for flere uker siden. Frankrikes president, Emmanuel Macron, ble informert om planene under et møte med president Trump i slutten av september. UNESCOs hovedkvarter ligger i Paris.

Macron ønsket amerikansk støtte til Frankrikes kandidat til jobben som generaldirektør i UNESCO. Nå blir det ikke aktuelt.

Trump mot flernasjonale institusjoner

Allerede under valgkampen gjorde Donald Trump det klart at han foretrekker tosidig samarbeid framfor samarbeid i flernasjonale organisasjoner.

FNs generalforsamling 2017

I sin første tale i FNs hovedforsamling nevnte president Trump ordet "suvernitet" ti ganger og menneskerettigheter bare én gang, da han kritiserte FNs Råd for menneskerettigheter. Han har aldri gitt uttrykk for at flernasjonale organisasjoner er spesielt egnet til å takle noe som helst.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Som president har han tidligere trukket USA ut av Paris-avtalen om klima og Frihandelsavtalen for Stillehavslandene. Han truer med å gå ut av frihandelsavtalen NAFTA og atomavtalen med Iran.

USA har gjort det klart at de ikke lenger vil bidra med økonomisk støtte til FNs klimaprogram og har truet med å trekke landet fra FNs menneskerettighetsråd.

Dagens beslutning føyer seg inn i en langsiktig strategi, der presidentens uttalte mål er å "gjøre Amerika stort og sterkt igjen".

Les også: Kunngjør beslutning om Iran-avtalen i løpet av de kommende dagene

Les også: Verdensledere på speed dating

SISTE NYTT

Siste nytt