USA og EU fortsetter atomsamtaler med Iran

Iran, USA og EU vil forsøke å løse uenighetene knyttet til Irans atomprogram under sitt andre forhandlingsmøte i Omans hovedstad Muscat mandag.

USAs utenriksminister John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.), EUs spesialutsending Catherine Ashton og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtte hverandre i Muscat i Oman søndag for å diskutere veien videre i Irans atomforhandlinger med Vesten.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Målet for mandagens forhandlinger er å løse uenigheter som forhindrer partene fra å komme fram til en avtale om Teherans atomvåpenprogram, ifølge iranske og amerikanske myndighetskilder.

Fristen for å få på plass en avtale om Irans omstridte atomprogram, går ut 24. november. Men fram til nå har det vært lite konkret framgang å spore i forhandlingene mellom Iran og den såkalte P5+1-gruppa, som består av USA, Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Kina.

Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif, USAs utenriksminister John Kerry og EUs utenrikssjef Catherine Ashton møttes søndag til forhandlinger i Omans hovedstad Muscat.

Blant folk flest er det mange som stemte på president Hassan Rouhani fordi han kom med løfter om å bedre forholdet til USA og åpne opp mot omverdenen. Men det er også sterke motkrefter og mistenksomhet, både i USAs Kongress og blant de mer konservative politikerne i Iran.

Vesten frykter Iran skal utvikle atomvåpen, men Iran har hele tiden hevdet at landet trenger kjernekraft for å dekke sitt energibehov.

For ett år siden ble det undertegnet en foreløpig avtale mellom Iran og vestlige stormakter. Vestens hensikt er å hindre at Iran noen gang utvikler en atombombe ved å skalere ned landets program for anrikning av uran, stenge mistenkelige anlegg og opprettholde et solid, internasjonalt inspeksjonsregime.

Som motytelse må verdenssamfunnet innstille og deretter gradvis heve de omfattende økonomiske sanksjonene mot Iran. De har i en årrekke rammet landet hardt.

SISTE NYTT

Siste nytt