
En redningsarbeider ved restene av World Trade Center i New York få dager etter terrorangrepet. (Foto: Scanpix/AP)
I New York og Washington blir det holdt en rekke minneseremonier i dag. President George W. Bush vil lede en seremoni i Det hvite hus, der han også vil trekke linjene for den fortsatte kampen mot terrorisme.
Samtidig startet visepresident Dick Cheney i dag sin ti dager lange rundreise der kampen mot terror er en av hovedsakene. I dag kom Cheney til London, der han vil møte britenes statsminister Tony Blair.
Deretter står Tyrkia, Israel og ni arabiske land på Cheneys besøksliste.
Minneseremonier
Det meste av amerikanernes oppmerksomhet vil i dag fokuseres på seremoniene i New York og Washington.
I New York vil overlevende og etterlatte samles ved ruinene av World Trade Center. Også brannkorpset i byen er representert. De mistet 343 kolleger i redningsaksjonen etter angrepet på World Trade Center.
Seremonien innledes med at det klokken 08.46 lokal tid i dag (14.46 norsk tid) vil herske ett minutts stillhet. Dette var tidspunktet da det første passasjerflyet – American Airlines Flight 11 - kjørte inn i det nordlige tårnet i de såkalte tvillingtårnene ("twin towers").
Deretter vil pårørende og etterlatte tale, før det igjen blir ett minutts stillhet klokken 09.03, som er tidspunktet da United Airlines Flight 175 styrtet inn i det sørlige tårnet.
Hendelsen ble vist på direktesendt fjernsyn verden over. Nærmere 3000 mennesker mistet livet da de to tårnene kollapset.
Ytterligere et kapret passasjerfly styrtet inn i Pentagon-bygningen i Washington. I Pennsylvania styrtet et kapret fly på bakken.

President Bush styrket sin autoritet da han besøkte redningsarbeiderne i New York.
Bush taler om terror
President George W. Bush vil minnes terrorofrene ved en seremoni i Det hvite hus i dag. Der vil han ta imot utenlandske ambassadører og over 1000 gjester.
Det er ventet at Bush i sin tale vil se tilbake på de siste seks månedene og trekke linjene for den fortsatte kampen mot terrorisme.
Støtter opp om krigen
Amerikanere flest støtter fortsatt sterkt opp om kampen mot internasjonal terrorisme. Ni av ti amerikanere sier at de støtter krigføringen i en meningsmåling Gallup har gjort for CNN og avisen USA Today.
Men tålmodigheten svinner. 80 prosent av den amerikanske befolkningen sier de er fornøyd med måten president Bush håndterer saken på, mot 90 prosent i september. Samtidig har støtten for en langvarig krig sunket med 10 prosentpoeng, til 52 prosent.
Betydningen av 11. september i den amerikanske folkesjela viser seg også sterkt i målingen. 80 prosent sier hendelsene i New York og Washington den dagen var den mest tragiske nyhetssaken i deres livstid.
Autoritet
Før 11. september ble president Bush best husket for måten han ble valgt til vervet på, med omstridte stemmesedler i Florida og tvilsom avgjørelse i Høyesterett.
Men med sin håndtering av kampen mot terrorisme har Bush bygget opp stor respekt som landets øverste politiske og militære leder.
Med krigen mot internasjonal terrorisme har også utenrikspolitikken kommet mer i fokus for ham.