Normal

USA drev ulovlig spionasje i Sverige

Amerikanske agenter har i skjul spanet på terrorister i Sverige uten at svenske myndigheter kjente til det.

Det skriver Svenska Dagbladet i kveld.

Amerikanerne ble tatt på fersk gjerning av det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo i 2009, og da svenske myndigheter klaget saken inn for CIA, svarte de med å trekke agentene ut av landet umiddelbart, skriver avisen.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Det har i etterkant av den amerikanske aksjon i Pakistan, der de skjøt og drepte terroristlederen Osama bin-Laden, vært mye skriverier om hvilke friheter den amerikanske etterretningen kan ta seg på fremmed lands territorium. Nå viser det seg at CIA også har jaktet terrorister i Sverige uten at svenske myndigheter var orientert.

– Vi kommenterer aldri pågående, historiske, planlagte eller påståtte aksjoner, er sjefen for Säpo, Anders Danielsson sin korte kommentar til avisen.

Men Svenska Dagbladet (SvD) mener å vite at det var da sikkerhetspolitiet gjennomførte rekognoseringsoperasjoner mot mistenkte terrorister, de oppdaget de amerikanske agentene.

De oppdaget nemlig at flere spanet på de samme personene som dem, og etter nærmere undersøkelser viste seg å være to amerikanske CIA-agenter.

Ifølge vanlig praksis mellom to land som USA og Sverige skal man orientere myndighetene og sikkerhetspolitiet om sin tilstedeværelse og hvilke oppdrag man skal gjennomføre i de respektive land. Noe som ikke hadde blitt gjort i dette tilfellet.

– Satt en stopper for aksjonen

Da Säpo oppdaget agentene, som jobbet under falsk identitet, tok Danielsson dette opp med den amerikanske ambassaden i Stockholm. Ifølge SvD sine kilder ble det gitt klar beskjed fra svensk hold om at dette fant man seg ikke i.

– Sikkerhetspolitiet satt en ettertrykkelig stopper for amerikanernes arbeid, sier en av kildene til avisen.

Det er allment kjent at Säpo samarbeider med både CIA og FBI, men det har ikke tidligere kommet frem informasjon som tyder at amerikanerne har drevet med ulovlig etterretning i Sverige.

Tidligere ulovlig etterretning har vært knyttet til Russland, Iran, Syria og Irak under Saddam Husseins regime.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt