NRK Meny
Normal

USA med nye Iran-sanksjoner

USA innfører nye sanksjoner mot Iran som skal ramme tre statseide banker, Revolusjonsgarden og den militære elitestyrken Qods.

Iranske raketter vises fram i Teheran
Foto: ATTA KENARE / AFP

- Sanksjonene betyr at ingen amerikanske enkeltpersoner eller ikke-statlige selskaper får ha noe økonomisk samarbeid med disse personene eller firmaene, sier utenriksminister Condoleezza Rice.

- Hensikten er å beskytte det internasjonale finanssystemet mot det iranske regimets ulovlige virksomhet, sier hun.

Utenriksministeren mener sanksjonene vil være en kraftfull advarsel mot alle internasjonale banker og selskaper som vurderer å gjøre forretninger med den iranske regjeringen.

Foreløpig siste

Tiltakene er de foreløpig siste i en rekke USA har iversatt for å øke presset mot Iran, som USA beskylder for å støtte internasjonal terrorisme, for å støtte irakiske opprørere og for å ha planer om å lage kjernefysiske våpen.

Rice sa under en kongresshøring tidligere i uka at Iran kanskje utgjør den alvorligste enkelttruslen mot USAs sikkerhet, men president George W. Bush er redd for at Iran kan utløse en tredje verdenskrig.

Sanksjonene i dag vil trolig øke spekulasjonene om at USA planlegger et militært angrep mot Iran for å stanse landets kjernefysiske program.

Britisk støtte

Den britiske regjeringen støtter de nye amerikanske sanksjonene. En talsmann for utenriksdepartementet i London sier at Brown-regjeringen er innstilt på å lede an i FN for å få vedtatt ytterligere internasjonale sanksjoner og vil samtidig støtte med omfattende EU-sanksjoner.

Iran tar til motmæle

Det iranske regimet fordømmer i kveld sanksjonene, og er særlig fortørnet over at USA beskylder Revolusjonsgarden for å bidra til å spre masseødeleggelsesvåpen og for å påstå at den militære elitestyrken Quds støtter terrorisme.

- USAs fiendtlige politikk mot den respektfulle iranske nasjon og våre lovlige organisasjoner er i strid med internasjonale bestemmelser og er uten verdi, sier utenriksdepartementets talsmann Mohammad Ali Hosseini 

Den amerikanske organisasjonen Center for Arms Control and Non-Proliferation mener sanksjonene vil gi president Mahmoud Ahmadinejad og andre iranske konservative mer vann på mølla.

- Sanksjonene vil undergrave amerikansk sikkerhet ved at amerikanske styrker i Irak blir mer utsatt for gjengjeldelsesaksjoner og ved at samtaler med Iran om sikkerhetssituasjonen i Irak blir skadelidende, sier Carah Ong som er sentrets Iran-analytiker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt