USA leverer fire F-16 fly til Egypt

I løpet av de neste ukene vil USA levere fire nye F-16-fly til Egypt, til tross for urolighetene som herjer landet.

Fly-show over Tahrir-plassen i Kairo

Hver kveld har det egyptiske flyvåpenet hatt et lite flyshow over Tahrir-plassen der Morsi sine motstandere har samlet seg.

Foto: Khalil Hamra / Ap

– Det er ingen forandring i våre planer om å levere F-16-flyene til det egyptiske flyvåpenet, sier en anonym kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

De første flyene skal etter planene bli levert i august, mens ytterligere åtte skal overleveres det egyptiske flyvåpenet i desember.

USA følger situasjonen

I dag gjentok talsmannen i Det hvite hus at amerikanske myndigheter ikke anser forrige onsdags avsetting av Mohamed Morsi som president som et militærkupp, men at de vurderer situasjonen nøye.

– Vi følger nøye med hvordan egyptiske myndigheter responderer og håndterer situasjonen i landet, fortalte Jay Carney den fremmøtte pressen i den amerikanske hovedstaden i dag.

Hittil i år har USA planlagt å støtte den egyptiske hæren med 650 millioner dollar, med ytterligere opsjon 585 millioner doller. Totalt kan Egypt dermed motta over 1,2 milliarder dollar, eller nærmere 8 milliarder kroner.

Siktet brorskaps leder

I Kairo besluttet statsadvokatene i dag at den øverste lederen for Det muslimske brorskapet, Mohamed Badie, skal siktes for å ha oppfordret til voldshandlingene som krevde over 50 menneskeliv på mandag.

Begge sider i konflikten anklager hverandre for det blodige sammenstøtet midt i sentrum av Kairo og FN har krevd en gransking av volden utenfor Republikanergarden i morgentimene mandag.

Også flere menneskerettighetsorganisasjoner, deriblant Amnesty, fordømmer volden i landet.

Til sammen er 206 personer siktet etter de dødelige sammenstøtene mellom hæren og demonstranter utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo.

Moris ikke arrestert

Overfor AFP opplyser egyptiske myndigheter at den avsatte presidenten Mohamed Mursi er på et «trygt sted» av hensyn til «hans egen sikkerhet», og at han foreløpig ikke er siktet.

– Han blir behandlet med respekt, sier Badr Abdelatty i Egypts utenriksdepartement.


Mange egyptere håper situasjonen vil roe seg under fastemåneden ramadan, som nå er i gang. Men tusener av Brorskapets tilhengere har fortsatt å demonstrere i gatene til tross for både faste og brennende sommerhete.

SISTE NYTT

Siste nytt