Normal

USA kan gå inn for Taliban-forhandlinger

USA er i ferd med å endre sin Afghanistan-strategi, sier høytstående tjenestemenn i Washington til den britiske avisen The Guardian.

Taliban-krigere

USAs regjering skal være i ferd med å endre holdning til om de skal forhandle med Taliban eller ikke. Washington oppfordrer Afghanistans president Hamid Karzai til å ta føringen i slike forhandlinger. Bildet viser Taliban-krigere, de fleste av dem ikke-afghanere, som hoppet av i november 2001 (Arkivfoto).

Foto: JEROME DELAY / AP

Det hvite hus kan gå god for ideen om å forhandle med høytstående Taliban-medlemmer via tredjeparter, skriver The Guardian.

Afghanistans president Hamid Karzai, samt regjeringene i Storbritannia og Pakistan, har lenge tatt til orde for forhandlinger med Taliban. USA har vært uenig.

Barack Obama og David Petraeus

The Guardian skriver at amerikanernes endrede holdning kommer etter at general Stanley McChrystal, USAs øverstkommanderende i Afghanistan, gikk av i juni. President Barack Obama utnevnte David Petraeus (bak) som hans etterfølger.

Foto: JASON REED / Reuters

Den amerikanske regjeringen er fortsatt offisielt en motstander av ideen om å snakke med Taliban-lederne. Men i kulissene er det en endring på vei, og Washington oppfordrer Karzai til å ta føringen i slike forhandlinger.

– Det er en endring i tankesettet i Washington D.C., sier en høytstående tjenestemann i Washington til avisen.

LES OGSÅ: Karzai inviterer Taliban til fredssamtaler
LES OGSÅ: Obama vurderer å forhandle med Taliban
LES OGSÅ: Taliban åpner for fredssamtaler

– Noe manglet

– Det finnes ingen militær løsning. Det betyr at du må finne noe annet. Det var noe som manglet, forklarer kilden.

Samtaler med Taliban er det som mangler, legger tjenestepersonen til.

LES OGSÅ: Eide: – Strategien er feilslått
LES OGSÅ: Vil ha Taliban i regjering
LES OGSÅ: Taliban: Vi kommer til å vinne

The Guardian skriver at amerikanernes endrede holdning kommer etter at general Stanley McChrystal, USAs øverstkommanderende i Afghanistan, gikk av i juni.

LES OGSÅ: McChrystal får sparken av Obama
LES OGSÅ: Petraeus skal vinne i Afghanistan
LES OGSÅ: Oppdrag Afghanistan: general Petraeus forbereder exit

Strategi under revisjon

President Barack Obama tok til orde for å snakke med USAs fiender under valgkampen i 2008. Dette skal han nå ha minnet sine nasjonale sikkerhetsrådgivere om.

Arbeidet med å revidere USAs Afghanistan-strategi skal være ferdig i desember. Men tjenestemenn i Washington, Kabul og Islamabad med kjennskap til interne forhold sier til avisen at det er lagt ut følere til Taliban.

LES OGSÅ: Afghanske opprørere klare for fred
LES OGSÅ:
NATO mener uttrekningsplaner styrker Taliban

(Saken fortsetter under bildet)

Soldater fra US Army i Afghanistan

Soldater fra den amerikanske hæren ved en leir i Khost-provinsen 10. april i år. USA og NATO hadde i april vel 113.000 soldater i Afghanistan. I løpet av året blir 40.000 nye soldater satt inn, som del av den nye Afghanistan-strategien.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Forhandlinger i skjul

Forhandlinger vil bli gjort i skjul, gjennom et nett av kontakter, skriver The Guardian. De kan komme til å involvere Pakistan og Saudi-Arabia, eller organisasjoner med bakkaneler til Taliban.

– Det vil bli rotete og kan ta år, sier en kilde i diplomatiet til avisen.

LES OGSÅ: Krigen har kostet 2.000 milliarder
LES OGSÅ: Biden: For tidlig å konkludere i Afghanistan

Nyheten om amerikanernes kursendring kommer samtidig med at Afghanistan er vertskap for en konferanse i Kabul, den største internasjonale sammenkomsten i hovedstaden på 40 år.

Representanter fra 60 land er til stede, inkludert USAs utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Utenriksministrene fra Norge, Sverige og Danmark deltar også.

LES OGSÅ: – Afghansk overtakelse innen 2014
LES OGSÅ:
Lover at NATO blir i Afghanistan
LES OGSÅ: – Starter overtakelsen i 2010

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt