USA truer med sanksjoner mot russisk økonomi

President Barack Obama kunngjorde torsdag nye sanksjoner mot russere. Han truet også med mer alvorlige økonomiske sanksjoner mot hele sektorer av den russiske økonomien.

USAs president, Barack Obama, om nye sanksjoner mot Russland i kjølvannet av situasjonen rundt Krims løsrivelse fra Ukraina.

Se president Obamas tale om nye sanksjoner.

Obama sa torsdag at han har undertegnet et dekret som åpner for å innføre sanksjoner mot nøkkelsektorer innen den russiske økonomien.

Den amerikanske presidenten kom med uttalelsen i en kort tale han holdt torsdag ettermiddag.

Finansnæringen, energisektoren, gruvedrift, forsvarsindustrien og maskinindustrien, skal ifølge et høytstående medlem av Obama-administrasjonen være nøkkelsektorene som presidenten refererte til.

Den amerikanske presidenten sa at han helst ville unngå slike sanksjoner fordi de ville få negative følger for hele verdensøkonomien.

Barack Obama

President Barack Obama kom med kunngjøring om de nye sanksjonene på plenen utenfor Det hvite hus.

Foto: Mandel Ngan

– Dette er ikke noe vi ønsker. Disse sanksjonen vil ikke bare ha en alvorlig innvirkning på den russiske økonomien, men kan destabiliserende virkning på verdensøkonomien, sa Obama.

Sanksjoner mot 20 personer

Obama offentliggjorde også sanksjoner mot ytterligere enkeltpersoner.

I første omgang retter de nye sanksjonene seg mot enkeltpersoner og en bank som har vært innblandet i innlemmelsen av Krim i Russland.

Mandag innførte USA sanksjoner mot sju ledende russiske politikere som står president Putin nær.

Sanksjonene som er innført i dag rammer ytterligere 20 personer som er knyttet til Russlands handlinger på Krim, opplyser et høytstående medlem av Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

På listen er det både høytstående politikere og privatpersoner, flere av dem blant de styrtrike oligarkene som står president Putin nær.

Banken som det er innført sanksjoner mot er den Leningrad-baserte banken Bank Rossiya. Banken er ifølge president Obama valgt ut fordi den bidrar med økonomisk støtte til den russiske ledelsen.

– Fare for opptrapping

Obama sa også at de russiske truslene mot det sørlige og østlige Ukraina utgjør en alvorlig fare for ytterligere opptrapping av krisen i regionen.

– Russland må være klar over at ytterligere opptrapping bare vil isolere landet ytterligere fra verdenssamfunnet, sa president Obama.

Den amerikanske presidenten reiser i neste uke til Europa og sa i dagens uttalelse at han under besøket vil understreke at USAs støtte for sine allierte i NATO står fast.