Hopp til innhold

USA hilste Nord-Korea på Twitter

USA ønsket i dag Nord-Korea velkommen på Twitter. Samtidig spør amerikanerne om Nord-Korea har forstått hva de begir seg inn på.

Kim Jong-Il

Selv om Nord-Korea har satset stort på teknologi og IT de siste årene, er det neppe elderen Kim Jong-Il som personlig ligger i front. Her studerer han en PC-mus under besøket på et nybygget E-bibliotek i Pyongyang.

Foto: KNS / Afp

Det var sist torsdag at Twitter-kontoen @uriminzok ble opprettet.

Uriminzok er en forkortet versjon av det som betyr «Vårt folk». Twitter-kontoen har allerede 6500 registrerte som følger den.

Og i dag ble landet ønsket velkommen av USA inn i den digitale verdenen.

- Velkommen til Twitter og Internett-verdenen, skrev Philip Crowley, som er sjeftalsmannen for det amerikanske utenriksdepartementet, på sin Twitter-konto @pjcrowley.

Han la - ikke uten en viss syrlighet - til at man bruker Twitter til å komme i kontakt med andre, informere og debattere.

Mot USA og Sør-Korea

Meldingene og budskapet fra Nord-Korea skrives foreløpig kun på koreansk, og med en tydelig propagandaprofil. Inntil nå har de bestått av utfall mot Sør-Korea og USA.

I en av de siste meldingene beskrives regjeringen i nabolandet Sør-Korea som en hore for USA.

Ellers er benektelsene om at Nord-Korea senket et sørkoreansk marinefartøy en gjenganger.

Nord-Korea har i sommer også lansert sin egen side på You Tube. Siden inneholder nå rundt 80 videoer - og språklyden er ikke mindre dempet her enn på Twitter.

Videoene har en heftig retorikk mot USA og Sør-Korea, hvor betegnelsen «krigshisser» er en gjenganger. Det legges også ut innslag fra den statlige nordkoranske kringkastingen.

Det er det statlige byrået Korean Central News Agency, som er en forlenget arm av det eneveldige kommunistpartiet, som har ansvaret for publiseringen på YouTube og Twitter.

Byrået har allerede startet å produsere disse «informasjonsvideoene» med engelsk tekst. Landet har også en offisiell nettside .

Forbudt for landsmenn

Paradokset er at svært få av Nord-Koreas 23 millioner innbyggere har tilgang til Internett, slik at de kan ikke følge hva lederskapet meddeler på sosiale medier.

Og skulle de gjøre det, ville det uansett vært forbudt å bruke de samme kanalene til å diskutere landets politikk og kritisere makthaverne.

- Det eksisterer ingen som helst ytringsfrihet eller pressefrihet i Nord-Korea. Det er kun stemme der, regimets, sier Gilles Lordet, lederen av Reporter uten grenser til BBC .

Den amerikanske pressetalsmannen Crowley stiller på sin Twitter-spalte @pjcrowley spørsmålet om Nord-Korea vet hva de har begitt seg ut på.

- Den nordkoreanske regjeringen har tatt i bruk Twitter, men er den villig til å la innbyggerne sine også ta Twitter i bruk?

- Nord-Korea vil ikke endre seg over natten, men teknologi som er innført lar seg sjelden stanse. Bare spør Iran, skriver Crowley og viser til at medier som Twitter og Facebook ble sentral som informasjonskilder under opptøyene i Iran i fjor - der hvor media ble nektet å rapportere.

Satset på teknologi

Nord-Korea har investert tungt i informasjonsteknologi de siste 20 årene, ifølge en britisk Nord-Korea-forsker.

- Nordkoreanerne er svært teknologisk kyndige, i hvert fall deler av dem. Problemet er innholdet, sier Hazel Smith ved Cranfield University til BBC .

Hun mener budskapet som nå sendes ut både på Twitter og YouTube ikke inneholder noe nytt fra regimet i Pyongyang.

I vår ble det åpnet et eget E-bibliotek ved Kim Il-Sung University, som ligger i hovedstaden.

Analytikere mener at Nord-Korea skal ha bygget opp en egen hackerarmé, som har til hensikt å skape digitalt trøbbel for sine fiender.

Den sørkoreanske etterretningstjenesten hevder at denne hackerarmeen stod bak dataangrepet som lammet både offisielle myndighetsnettsider og private selskaper i Sør-Korea og USA i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt