NRK Meny
Normal

Krevde milliarder – fikk ingenting

For tre år siden krevde den republikanske flertallslederen John Boehner milliarder i utgiftskutt for å heve det amerikanske gjeldstaket, i natt forandret alt seg.

Republikanernes flertallsleder John Boehner

Republikanernes flertallsleder John Boehner skal ha lagt en ny plan.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

– La meg være så tydelige jeg kan være. Uten betydelige kutt og nye reformer som vil reduserer gjelden kommer vi ikke til å heve gjeldstaket, fortalte Republikanerens flertallsleder John Boehner til The Economic Club i New York i 2011, ifølge det politiske nettstedet Politico.

Nå har pipa fått en annen lyd.

Hemmelig møte

Ifølge Washington Post gjorde Boehner nemlig tirsdag et forsøk på å overtale flere av partifellene til å stemme for forslaget under en lukket frokost. Han argumenterte for å stemme gjennom lovforslaget uten å legge til flere krav – en såkalt «clean bill».

– Vi skal få til dette. Vi skal ikke gjøre oss selv til saken, skal Boehner ha sagt til kollegene ifølge Washington Post.

Og med knapp margin ble loven vedtatt med 221 mot 201 stemmer.

Kun 28 republikanske folkevalgte i huset stemte for lovforslaget. Senatet stemmer trolig over saken onsdag.

Denne enigheten markerer en milepæl i den sterkt splittede Kongressen, der republikanerne gjentatte ganger har stemt ned forslag om budsjett og gjeldstak.
Republikanerne har de siste dagene signalisert at det ville bli flertall for å heve gjeldstaket uten de betingelsene som tidligere er blitt stilt.

Enkelte republikanere har blant annet ville sette som krav at pensjonene til krigsveteraner øker.

Kan få flertallet med seg

Det amerikanske gjeldstaket har vært et gjennomgående problem for Barack Obama og sist gjeldstaket måtte heves, endte det med at deler av den føderale staten ble stengt i 16 dager slik at hundretusener av offentlig ansatte måtte permitteres.

Republikanerne har fått mesteparten av skylden for det, og de fleste av dem er derfor ikke særlig lystne på å gjenta et slikt scenario.

– Jeg tror at hvis vi får lagt dette bak oss og oppfører oss, så kan vi få flertallet på vår side de neste seks månedene, sier den Republikanske senatoren Dean Heller fra Nevada til Politico.

Selv om det hver gang er funnet løsninger i siste liten slik at USA ikke trengte å misligholde gjelda, har de gjentatte krisene ført til lavere tillit i markedet til amerikansk økonomi.

Flere av de store kredittvurderingsselskapene har nedgradert USAs kredittverdighet, og Det internasjonale pengefondet har advart mot følgene av ikke å heve gjeldstaket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt