NRK Meny
Normal

USA hevder de har tatt russisk spion

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen FBI hevder de har arrestert en russisk spion i New York.

FBI

Oppgaven fra Moskva skal ifølge FBI blant annet ha vært å finne opplysninger om mulige amerikanske sanksjoner mot Russland og amerikansk utvikling av alternative energikilder.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Ifølge Sky News skal det være snakk om en person som tilhører et større nettverk som forsøker å samle inn informasjon om amerikansk økonomi og å rekruttere amerikanere til deres sak.

Oppgaven fra Moskva skal ifølge FBI blant annet ha vært å finne opplysninger om mulige amerikanske sanksjoner mot Russland og amerikansk utvikling av alternative energikilder.

Den antatte russiske spionen ble pågrepet mandag, og skal ha vært kjent under agentnavnet «Zhenya.» Ifølge ABC News skal mannen ha jobbet i en russisk bank i bydelen Manhattan.

– To andre agenter i spionringen

Påtalemyndigheten sier den pågrepne agenten knyttes til to andre medlemmer av det angivelige spionnettverket.

De to russerne skal imidlertid hatt diplomatisk beskyttelse. De er ikke blitt pågrepet, og skal heller ikke lenger bo i USA, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De tre skal ha benyttet seg av klassiske spiontriks for å kommunisere seg i mellom. Dette dreide seg ifølge ABC News om å sende kodede meldinger, bytte bagger eller papirlapper ved møter utendørs.

FBI skal ha fått øynene opp for de tre tre russerne i 2010 da ti andre spioner, deriblant Anne Chapman, ble arrestert.

– En direkte trussel mot landets sikkerhet

Den russiske spionen Anna Chapman som forsidejente.

Anna Chapman poserte lettkledd og med pistol på forsiden av et russisk mannfolkblad etter at hun ble avslørt som spion i 2010. FOTO: AP

Foto: Ap

– Vi kommer til å bruke alle midler tilgjengelig for å identifisere og straffeforfølge utenlandske agenter som opererer inne i dette landet – uansett hvor godt de skjuler seg, sa Eric Holder i påtalemyndigheteni en offisiell uttalelse.

– Fremmed makters forsøk på å samle økonomisk og annen type informasjon ulovlig i USA gjennom dekkagenter er en direkte trussel mot nasjonens sikkerhet, og viser hvorfor kontraspionasje er høyt prioritert, sa John Carlin hos påtalemyndigheten, ifølge Business Insider.

Internett-kjendis

Avsløringen av Anna Chapman som spion gjorde navnet hennes til en av verdens mest klikkede på Internett. Bilder av henne, blant annet lagt ut på nettet av hennes tidligere britiske mann, florerer på nettet.

I oktober 2010 viste hun seg fram svært lettkledd og med en pistol i hånden i den russiske utgaven av mannfolkmagasinet Maxim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt