Normal

– USA har bedt Maliki om å trekke seg

Det amerikanske statsapparatet skal være så misfornøyd med Iraks statsminister Nouri al-Maliki at de skal ha bedt han om å trekke seg.

Statsminister Nouri al-Maliki i Irak.

Statsminister Nouri al-Maliki i Irak nekter å trekke seg til tross for den amerikanske misnøyen.

Foto: Hadi Mizban / Ap

Det skriver den britiske avisen The Guardian i dag.

Mange i det amerikanske regjeringsapparatet ser på den irakiske statsministeren som en del av problemet, snarere enn løsningen.

– Må gå

President Barack Obama diskuterte i går utviklingen i Irak med ledende kongressrepresentanter, og flere av dem mener at Nouri al-Maliki bør gå av.

– For å være helt oppriktig; Malikis regjering må gå av dersom man skal få i stand forsoning, sier lederen for etterretningskomiteen i Senatet, demokraten Dianne Feinstein.

I Bagdad nekter Maliki for at han vurderer å trekke seg like etter at han vant valget og midt i sin største krise.

Hans talsmann Zuhair al-Nahar sier, ifølge The Guardian, at Maliki fikk flest stemmer under valget og at det er det irakiske folket og politikere som velger sin statsminister. Samtidig som han understreket at Maliki aldri har forsøkt å sette folkegrupper opp mot hverandre.

Rykker fram

Sunniopprørere har de siste ukene erobret flere byer i Nord-Irak, og tok i går også kontroll over landets største oljeraffineri.

Iraks sunnimuslimske minoritet føler seg marginalisert under Malikis sjiadominerte regime, noe som bidrar til å nøre opp under opprøret.

Republikaneren John McCain mener også at Malikis er en del av problemet i Irak, noe han ga klart uttrykk for i Senatet onsdag.

– Obama må gjøre det helt klart for Maliki at hans tid nå er omme, sa McCain.

Bryter løfte

Misnøyen med Maliki er også økende i Obama-administrasjonen.

– Iraks nåværende regjering har aldri fulgt opp løftene de ga om å danne en samlingsregjering bestående av sunnimuslimer, kurdere og sjiamuslimer, konstaterer forsvarsminister Chuck Hagel.

En talsmann for Obama fulgte opp kritikken av den irakiske presidenten.

– Maliki har ikke vært inkluderende nok og har derfor bidratt til den situasjonen og den krisen vi ser i dagens Irak, sier talsmannen Jay Carney.

Maliki har vært statsminister i Irak de siste åtte årene og framsto også som vinner etter valget på ny nasjonalforsamling for to måneder siden.
På direkte spørsmål om Obama-administrasjonen nå mener at Maliki må trekke seg, sier Carney:

– Det er ikke opp til oss å avgjøre.

Snakket med Maliki

USAs visepresident Joe Biden snakket onsdag med Maliki på telefon, men diskuterte også utviklingen i landet med den irakiske presidentens sunnimuslimske rival, presidenten i nasjonalforsamlingen, Osama al-Nujaifi, og presidenten i irakisk Kurdistan, Masoud Barzani.

– Visepresidenten understreket overfor alle viktigheten av å stå sammen, heter det fra Det hvite hus.

Ber om bombing

Malikis regjering ba i går USA om nok en gang å intervenere militært i landet, ved å bombe opprørerne som nå rykker fram mot Bagdad.

– Irak har, med utgangspunkt i sikkerhetsavtalen mellom våre to land, offisielt bedt Washington om å gjennomføre luftangrep mot terrorgrupper, sa utenriksminister Hoshyar Zebari.

USAs utenriksminister John Kerry opplyste tidligere i uka at USA vurderer å gjennomføre droneangrep mot opprørerne, men lite tyder på at USA på nytt vil sende styrker til landet.

USA invaderte Irak i 2003 og de siste amerikanske soldatene forlot landet i desember 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt