Normal

USA hadde nøyaktige planer for Irak

Hemmelige dokumenter viser at USA ville ha sikkerhetsavtale med irakerne allerede i 2003 - da de selv hadde utnevnt myndighetene.

USA-soldater i Bagdad

Amerikanske soldater på oppdrag i Bagdad.

Foto: ERIK DE CASTRO / REUTERS

USA forhandler nå med irakiske myndigheter om en "strategisk allianse" mellom de to landene.

LES: Irak-forhandlinger fastlåst

Hemmelige dokument

I følge presselekasjer skal dette blant annet innebære at amerikanske styrker skal ha kontroll over irakisk luftrom under 29 000 fot og permanente militærbaser i landet.

President George W. Bush skal presse på for å få til en avtale innen utgangen av juli. Slik kan han erklære seier i Irak før han går av som president.

Nå viser dokumenter at det ikke er første gang amerikanske myndigheter forsøker å få til en slik avtale.

I en power point-presentasjon gitt den 27. november 2003, la amerikanerne fram rammene for en avtale med det daværende irakiske styringsrådet.

Se de hemmeligstemplete dokumentene her

Hadde langtidsplaner

Store deler av dokumentet er sladdet, så få detaljer er tilgjengelige. Men mange av de samme prinsippene ligger til grunn som avtalene det nå forhandles om, for eksempel at amerikanske styrker måtte ha full bevegelsesfrihet og juridisk immunitet.

Det var amerikanerne selv som utnevnte Styringsrådet.

Dokumentet, som er offentliggjort av forskningsinstitusjonenen National Security Archive, indikerer at amerikanerne allerede fra begynnelsen av hadde langtidsplaner for sin militære tilstedeværelse i Irak.

Mer info: The National Security Archive

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt