USA-guvernører nekter å ta i mot Syria-flyktninger

ANNAPOLIS, MARYLAND (NRK): Et flertall av delstatene i USA nekter å bosette flyktninger fra Syria etter terroren i Paris. Også vanlige amerikanere er redde for at terrorister skal slippe inn i landet.

Etter terrorangrepet i Paris, vil flere amerikanere sette programmet som skal bosette 10.000 syriske flyktninger på pause. Barack Obama har vært svært kritisk til kritikken, og ønsker at borgerne og med-politikerne skal skille mellom terrorister og flyktninger.

Skip Stroebel (til høyre)

Skip Stroebel (til høyre) mener USA må være svært varsomme med å slippe syriske flyktninger inn etter det som har skjedd i Paris.

Foto: Tove Bjørgaas

Terrorangrepene i Paris som kostet 129 mennesker livet, har skremt både amerikanske politikere og vanlige folk. Nå frykter de at terroren kan komme til dem.

– Med alt som skjer i verden, ville det være galskap å ta imot syriske flyktninger nå. Fiendtlige mennesker kan komne hit. Slike trenger vi virkelig ikke her i landet, sier Skip Stroebel.

Sammen med kona og en kamerat spiser han frokost på en kafé i Marylands delstatshovedstad Annapolis.

– Må sjekkes bedre

Larry Hogan

Guvernør Larry Hogan i Maryland sier nei til flere syriske flyktninger.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Guvernør Larry Hogan i Maryland har bedt føderale myndigheter om å stanse strømmen av syriske flyktninger. Han sier at Maryland bare vil ta imot flyktninger dersom bakgrunnen deres er svært grundig sjekket.

26 andre guvernører har sagt nei til å bosette en eneste av de 10 000 syriske flyktningene som president Barack Obama har lovet at USA skal ta imot det neste året.

Hvis Europa hadde kontroll på dem som kommer inn der, og visste hvor alle sammen var, ville de ha de hatt mye bedre kontroll over situasjonen, sier Strobel, som er opprørt over det som har skjedd i Paris.

Utenfor kafeen vaier det amerikanske flagget på halv stang. Det som har skjedd minner folk her om 11. september-angrepene.

Stoler ikke på bakgrunnssjekk

Guvernørene som sier nei til flyktninger, er alle urolige over at raskere søknadsbehandling skal bety dårligere søknadsbehandling.

– Jeg er ikke villig til å risikere sikkerheten til folk her i Texas, sier Greg Abbott som er guvernør i delstaten.

Også delstaten Michigan, som har et av de største syriske miljøene i USA, sier nei til å bosette flere.

Truer med budsjettkutt

Kongressleder Paul Ryan ber Obama-regjeringen fryse hele flyktningprogrammet fram til en vet at bakgrunnssjekken av flyktninger fra Syria er grundig nok.

– Vi må trykke på pauseknappen nå, til vi kan sikre at ingen fra IS er infiltrert blant flyktningene, sier han.

Paul Ryan truer med å holde bevilgninger tilbake. Det samme gjør majoritetslederen i senatet, Mitch McConnell.

To års behandlingstid

Det hvite hus sier delstater i praksis ikke kan nekte å ta imot føderalt finansierte flyktninger, men en talsmann for president Obama sier myndighetene ikke ønsker å sende flyktninger til steder som ikke vil ta imot dem.

Obama kalte i går guvernørenes flyktningmotstand for skammelig.

USA har bare tatt imot rundt 2000 syriske kvoteflyktninger siden borgerkrigen i Syria startet i 2011. Obama har som mål å femdoble dette antallet det neste året.

Ifølge Obama-regjeringen tar det i dag mellom 18 og 24 måneder for en syrisk flyktning å få godkjent en søknad om å komme til USA. Ofte tar det enda lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt