NRK Meny
Normal

USA graver seg ut etter gårsdagen

Gårsdagens og nattas snøstorm på østkysten av USA kuttet strømmen for 350 000 mennesker, og påvirket store områder og millioner av mennesker.

Graver fram bilen fra snøen

VÅKNET TIL SNØ: Med lyset åpenbarte enorme snømengder seg for folk på USAs østkyst. Her måker en kvinne fram bilen sin i delstaten Maryland.

Foto: Mandel Ngan / Scanpix/AFP

Det var delstaten Maryland som fikk det største snøfallet, og ikke langt fra Baltimore ble det målt at det var kommet hele 96 cm snø.

De store mengdene tung, våt snø gjorde at trær falt overende og tok med seg kraftlinjer. Dermed ble strømmen kuttet og over 350 000 mennesker i delstatene Maryland og Virginia måtte klare seg uten elektrisitet.

Les: «Snowmageddon» lammer det østlige USA

Graver fram bil i USA

En kvinne sitter på taket mens hun graver fram en bil fra toppen og ned.

Foto: Cliff Owen / Scanpix/AP

– Vi har mange brudd på linjene spredt over store avstander, og dårlig brøytede veier hjelper ikke akkurat, sier Andre Francis hos nettselskapet Pepco om forholdene for å få reparert feilene og gi folk strømmen tilbake.

For det meste skapte stormen bare materielle skader, men den tok også to menneskeliv. To personer døde da de ble påkjørt mens de stod i veien for å hjelpe en bil som stod fast i snøen.

Transportproblemer

Både veier, kollektivtrafikk og flytrafikk ble kraftig påvirket av uværet. I hovedstaden Washington DC ble all busstrafikk stoppet, og alle t-banestasjoner over jorda ble stengt.

Flytrafikken stod nesten helt stille i området rundt hovedstaden. All trafikk til og fra flyplassen Reagan National ble stoppet, og nesten all trafikk til Dulles flyplassen ble også stoppet.

Ved Dulles flyplassen ble det også målt ny snørekord. Sent lørdag lokal tid ble det målt hele 82 cm snø på flyplassen.

Inne i byene jobbes det på spreng for å rydde hovedveiene for snø. Planen i første omgang er å prioritere alle veier som trengs for utrykningskjøretøyer.

Men myndighetene ser ikke for seg å ha ryddet alle småveiene før om flere dager. Derfor advarer de om fare for trafikkkaos når alle folk i området skal prøve å komme seg på jobb mandag morgen.

Snøkaos ved Reagan National flyplass

Ryddemannskapene slet med å fjerne snøen fra rulle- og taksebaner ved Reagan National-flyplassen.

Foto: Jacquelyn Martin / Scanpix/AP

Både frustrasjon og glede

For mange skapte all snøen store problemer siden både transport, elektrisitet og annen infrastruktur ble rammet.

Les: Hvitt for Det hvite hus

Men ikke alle syntes det var like ille. Innbyggerne i Washington DC utnyttet muligheten til å gå på ski midt i veien, og besøkende var fasinert over mengdene med kritthvit nedbør.

– Det er så morsomt. Jeg er fra Florida og har aldri før sett så mye snø før, sa Alix Lawe som jobber for det amerikanske flyvåpenet.

Til uka kan det faktisk komme enda mer snø. Meteorologene varsler at det kan komme hele 20 cm ny snø på tirsdag.

Snølek i Washington DC

LEK: Snøen ga også mulighet til lek og snøballkasting

Foto: Brendan Smialowski / Scanpix/AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt