NRK Meny
Normal

USA gir tilbake deler av militærbase på Okinawa

Det amerikanske forsvaret gir tilbake 17 prosent av landarealet de kontrollerer på den japanske øya Okinawa. Amerikanerne håper det vil roe ned gemyttene på øya.

Futenma-basen på Okinawa

Futenma-basen ligger like ved et tett befolket området på øya Okinawa. Mange innbyggere er lei av den amerikanske tilstedeværelsen.

Foto: STAFF / Reuters

I juni samlet 65.000 japanere seg for å protesterte mot USAs militære nærvær. Japanerne mener det for mange amerikanske soldater på øya, og mange er opprørte over planene om å flytte en flybase til et mindre befolket område sørvest på Okinawa.

Flytteplanene er et resultat av en økende lokal uvilje mot det amerikanske nærværet etter at en 12 år gammel jente ble voldtatt av tre soldater i 1995.

I mai ble på nytt en amerikansk soldat pågrepet etter at en kvinne som hadde vært savnet i flere uker, ble funnet drept.

I et forsøk på å roe ned den spente stemningen, vil det amerikanske forsvaret nå gi tilbake 40 kvadratkilometer av landområdet de kontrollerer nord på øya. Området brukes i dag av amerikanerne til å trene på krigføring i jungel, skriver Reuters.

– Vi har respekt for at innbyggerne på Okinawa mener vår tilstedeværelse må reduseres, sier generalløytnant Lawrence D. Nicholson.

Det amerikanske forsvaret kontrollerer nesten en femtedel av landområdet på øya i dag. Nicholson, som har ansvaret for de amerikanske styrkene på øya, nedla forbud mot å drikke alkohol utenfor militærbasene etter drapet.

En japansk demonstrant viser fram et skilt mot den amerikanske tilstedeværelsen på Okinawa

I juli samlet mange japanerne seg flere steder i landet for å demonstrere mot den amerikanske tilstedeværelsen på Okinawa.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Guvernør beklaget

I juni beklaget Okinawas guvernør, Takeshi Onaga, for at myndighetene ikke maktet å beskytte kvinnen som ble drept.

– Vi hadde lovet at det aldri ville gjenta seg etter det som skjedde i 1995. Jeg har dessverre ikke mulighet til å forandre det politiske systemet for å forhindre dette. Dette er min sterkeste beklagelse som politiker og leder for Okinawa, sa han.

Okinawa ligger sørvest i Japan, omtrent halvveis mellom Taiwan og de største japanske øyene, og var åsted for et stort slag under andre verdenskrig. Øya regnes som en strategisk hjørnesten, og 30.000 soldater, av totalt 50.000 soldater USA har i Japan, holder til på Okinawa.

Forholdet til lokalbefolkningen er til tider svært anstrengt. Trafikkulykker, overfall og voldtekter der amerikanske soldater har vært involvert, har utløst en rekke protester.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt