NRK Meny
Normal

USA-general raser mot britene

General Jack Keane, som var med på å sende ytterligere 30.000 soldater til Irak, legger ikke skjul på USAs frustrasjon over at britene ikke lenger vil være med på notene.

Jack Keane (t.v.) i Irak

Jack Keane (t.v.) inspiserer amerikanske soldater i Irak. Nå frykter han for at noen av dem kan bli sendt til Basra.

Foto: LAUREN FRAYER / AP

Han raser over at britene nå trapper ned sitt militære nærvær i området, og frykter at amerikanske styrker nå må sendes sørover.

– En slik situasjon kan oppstå hvis forholdene blir verre i Basra om og når de britiske styrkene reiser hjem, sier han til BBC.

Samtidig kritiserer han britene for aldri å ha sendt nok soldater til å kunne beskytte sivilbefolkningen i Sør-Irak.

 

Brown hos Bush på Camp David

Det ble lagt opp til et gemyttlig møte da Storbritannias statsminister Gordon Brown besøkte Bush i juli, men ingenting kunne skjule at Brown har et kjøligere forhold til USA enn Blair.

Foto: JIM WATSON / AFP

 

Kjøligere forhold

Keane regnes for å være en av hovedarkitektene bak presidentens strategi med å sende ytterligere 30.000 soldater til Irak, og uttalelsene hans er de siste i en rekke kritiske utspill rettet mot Storbritannia, der statsminister Gordon Brown har et betydelig kjøligere forhold til president George W. Bush enn sin forgjenger Tony Blair.

Tidligere i uka advarte en av rådgiverne til Bush, Stephen Biddle, britene mot "en stygg og pinlig" tilbaketrekning fra Irak.

Men britiske generaler er ivrige etter å komme seg ut av hengemyra, og har etter tur stått fram og snakket varmt om behovet for snarlig tilbaketrekning.

Samtidig avviser en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet  kritikken fra Keane, og sier at uttalelsene om at britiske styrker ikke var i stand til å beskytte den irakiske sivilbefolkningen, får stå for Keanes egen regning.

Han undertreker også at britene bare følger en strategi som Storbritannia og USA har vært enige om.

– Våre planer er helt i tråd med amerikanernes egne. Vi står sammen om denne strategien, sier talsmannen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt