Hopp til innhold

USA går inn med droner i Libya

USA har bestemt seg for å bruke førerløse angrepsfly i kampen mot Muammar al-Gaddafis soldater i Libya, opplyser forsvarsminister Robert Gates.

Amerikansk Predator-drone

Amerikanske Predator-droner er i bruk i Pakistan, men er under heftig debatt.

Foto: Armando Babani / AP

Beslutningen om å bruke de førerløse Predator-dronene er tatt av president Barack Obama.

Setter inn droner på grunn av humanitære hensyn

Bruken av dronene vil kunne gjøre angrepene mot Gaddafis styrker mer presise, ifølge Gates. Han mener samtidig at USAs drone-bruk er et «beskjedent tilskudd» til den internasjonale koalisjonen som skal passe på at FN-resolusjon 1973, som sier at sivilbefolkningen skal beskyttes med alle mulige midler, blir overholdt.

Beslutningen om å bruke droner utstyrt med raketter er tatt på grunn av den humanitære situasjonen i Libya, der landets regjeringssoldater kjemper for å holde Gaddafi ved makten.

Les også: Frykter "Terminator-tilstander" i krig

Gaddafi har hatt makten i Libya i 41 år, men har nå i sju uker brukt brutale midler mot befolkningen for å beholde posisjonen sin. Opprørerne, som støttes av den internasjonale koalisjonen - der Norge er med - har kontroll over østlige deler av Libya, men har bare delvis kontroll over én by, Misrata, i vest.

Video USAs forsvarsminister Robert Gates

Vi så muligheten og anbefalte bruken til presidenten. Han slo til, sier Robert Gates.

– Livsviktig for bakkesoldatene

Dronene som skal settes inn i Libya, brukes av det amerikanske forsvaret i kampen mot Al Qaida og Taliban i Pakistans grenseområder mot Afghanistan. I Washington blir flyene omtalt som et livsviktig redskap for å beskytte bakkesoldatene.

Gates mener at USAs forsvar med dronene har noen unike muligheter, og at de derfor også burde bruke slike i Libya. Flyene er utstyrt med Hellfire-raketter, en type luft-til-bakke rakett.

Forsvarsministeren sier at den Nato-ledede koalisjonen med dronene kan presisjonsbombe for eksempel biler som står ved siden av ammunisjonslagre, uten å frykte at også lagrene blir truffet og at eksplosjonene dermed kan såre sivile.

Han sier at det var de militære planleggerne som så muligheten for å bruke flyene, og anbefalte bruken til presidenten. Presidenten slo til.

Ifølge USAs viseforsvarssjef, general James Cartwright, har ubevæpnede droner allerede vært aktive over Libya. Det første toktet med en armert drone ble startet onsdag, men ble avbrutt på grunn av dårlige værforhold, ifølge Cartwright.

SISTE NYTT

Siste nytt