Hopp til innhold

USA frykter «ensomme ulver» foran 11. september-markering

USA hever sikkerhetsnivået foran 10-årsmarkeringen av terrorangrepene i 2001. President Barack Obama sier de mest av alt frykter angep av ensomme ulver, slik som angrepene i Oslo og på Utøya.

USAs president Barack Obama

President Barack Obama sier USA frykter terrorangrep planlagt av enkeltpersoner, slik vi så på Utøya 22. juli.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Amerikanske myndigheter sier det ikke er noe som tyder på at det foreligger spesielle terror-trusler mot USA i nærmeste fremtid.

New York og World Trade Center 11. september 2001

World Trade Center i New York etter 11. september 2001.

Foto: PETER MORGAN / Reuters

– Spesiell dato

Likevel heves sikkerhetsnivået på flyplasser, togstasjoner, grensestasjoner, offisielle bygninger og store idrettsanlegg i dagene frem mot 11. september, sier kilder i etteretningstjenesten til nyhetsbyrået AP.

– Vi vet at det er en spesiell dato. Denne dagen har åpenbart har en spesiell betydning i vår historie, men vi har ikke informasjon om noen spesielle trusler, sier Sean Duggan assisterende politisjef i Acottsdale, Arizona til AP.

Det er planlagt en rekke arrangementer i USA for å minnes de nær 3000 som ble drept i terrorangrepene 11. september 2001.

LES: Bush snakker ut om 11. september

LES: Serietegnere minnes 11. september

Frykter terrorister som opererer alene

Tidligere i august sa president Barack Obama at den største frykter nå er en såkalt ensom ulv, som i likhet med norske Anders Behring Breivik tilsynelatende på egen hånd planla og gjennomførte et bombeangrep i Oslo sentrum og en massakre på Utøya som tok livet at 69 personer.

– Det vi er spesielt bekymret for nå er en terrorist som handler som en ensom ulv, en person som med våpen kan gjennomføre massakrer av den typen vi nylig så i Norge, sa Obama, ifølge AP.

– Dere vet at når en person er forstyrret eller drevet av hat kan de gjøre enorm skade, og det er mye vanskeligere å oppdage terrorister som jobber alene enn de som opererer i grupper, sier Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt