NRK Meny
Normal

USA frykter regjeringsskifte i Jemen

USAs forsvarsminister tror president Salehs avgang vil bety problemer for USAs antiterror-arbeid på Den arabiske halvøy.

Jemenittiske demonstranter krever Salehs avgang

Jemenittiske demonstranter krever president Ali Abdullah Salehs umiddelbare avgang. Presidenten har sittet på makten i Jemen i over 30 år.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

– Salehs eventuelle fall, eller at han blir erstattet av en svakere leder, vil innebære et reelt problem for amerikansk antiterror-arbeid, sier Gates i et intervju med ABC TV søndag.

USAs forsvarsminister Robert Gates frykter maktskifte i Jemen

USAs forsvarsminister Robert Gates legger vekt på amerikanernes vellykkede samarbeid med president Saleh.

Foto: CHRIS USHER / Ap

Han understreker at Salehs regjering og de jemenittiske sikkerhetsstyrkene har vært gode samarbeidspartnere for USA i arbeidet med å bekjempe Al Quadias styrker i landet.

– Jeg tror dette er en faktisk bekymring fordi Al Qaidas mest aktive, og til nå kanskje mest agressive gren på Den arbadiske halvøy, operer fra Jemen, sier Gates.

Han legger til at USA har hatt flere vellykkede samarbeidsprosjekter med president Saleh og hans regjering, og frykter at et eventuelt maktskifte vil sette en stopper for dette.

– Det er ingen tvil. Dette er et stort problem, sier forsvarsministeren.

Villig til å gå av

Ifølge jemenittiske medier er regjeringspartiet selv villige til å gå av, og anbefaler å danne en ny regjering som skal skissere en ny grunnlov basert på et parlamentarisk system.

Fredag uttalte president Saleh at han er villig til å gi fra seg makten for å forhindre et blodbad, men ikke før han kan gi den videre til noen han har tillit til.

Saleh har tidligere tilbudt seg å organisere nyvalg ved utgangen av året og gå av så snart en ny president er valgt.

Jemens fungerende utenriksminister uttalte lørdag at han håper å få i havn en avtale om en overgangsregjering i det uroherjede landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jemenittiske demonstranter godtar ikke kompromisser

Tusenvis av jemenittiske demonstranter nekter å godta kompromisser fra president Saleh.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Samlet til krisemøte

Søndag samlet Saleh regjeringen til et krisemøte for å drøfte den vanskelige situasjonen landet er i.

Til tross for presidentens tilbøyelighet til å gå av ser det fortsatt ikke ut som om en avtale mellom opprørerne og regimet er innen rekkevidde.

Senest søndag ble det varslet om nye sammenstøt mellom regjeringsstyrker og militante opprørere sør i landet. Minst én soldat skal ha blitt drept i kampene, og islamister skal ha tatt kontroll over flere viktige bygninger i byen Jaar.

Opposisjonen har svart på presidentens kompromiss med å stille enda strengere krav til makthaverne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt