NRK Meny
Normal

Frankrike, Storbritannia og USA samles om FN-forslag i kveld

Storbritannia, Frankrike og USA vil tirsdag kveld fremme et felles resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd om Syrias kjemiske våpen. Uakseptabelt sier Russland.

Barack Obama, Vladimir Putin

Barack Obama og USA vil fremme en forslag i FN som er i tråd med det russiske initiativet.

Foto: Evan Vucci / Ap

Det opplyser den britiske statsministeren David Cameron.

Russland ba tidligere i dag om et hastemøte i sikkerhetsrådet i kveld for å drøfte resolusjonsforslaget. Dette møtet skulle opprinnelig starte klokken 22 norsk tid. Møtet ble først utsatt, før Russland trakk hele sitt krav om et møte, melder CNN.

USA positive

Kilder i Det hvite hus opplyser at president Barack Obama har stilt seg positiv til å se på mulighetene for en resolusjon i Sikkerhetsrådet i tråd med det russiske forslaget om at Syria overlater sine kjemiske våpen til internasjonal kontroll. Obama hadde tirsdag separate samtaler med både Cameron og den franske presidenten François Hollande.

Tidligere tirsdag ble det kjent at Frankrike planla et resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet om Syrias kjemiske våpen.

Russland skeptiske

Etter at dette ble kjent, kontaktet Frankrikes utenriksminister sin russiske kollega, og fikk inntrykk at russerne ikke var så veldig interessert i et bindende resolusjonsforslag.

– Slik jeg forstår det er ikke russerne så veldig entusiastiske til forslaget på det nåværende tidspunktet, sier Laurent Fabius til sine franske justispolitikere, etter samtalen med Sergej Lavrov.

Ifølge BBC så mener Lavrov at det Fransk/britiske resolusjonsforlaget er uakseptabelt.

Ifølge Fabius ønsker russerne å legge frem et eget deklarasjonsforslag som stiller krav til at syrerne gjøre rede for sine kjemiske våpen, og at de ødelegges.

Ikke et kapitel 7-forslag i FN-charteret, som vil åpne for bruk av alt fra diplomatiske og økonomiske sanksjoner til militærmakt for å sikre overholdelse av planen.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt